Egons blogg

Hur vill vi vårdas på ålderns höst?

 

I kommunstyrelsens förslag till budget 2013 för Åsele kommun, ingick en viktig fråga för kommunmedborgarna, nämligen en flerårig plan för äldreomsorgen.
Jag anser att handläggningen av ärendet är felaktigt. Ärendets karaktär av utvecklingsplan omfattande flera år borde ha tagits upp separat i fullmäktige. Budgetbeslutet omfattar ju enbart 2013.
Planen innebär långtgående konsekvenser för de äldre. Detta har även påpekats från socialnämndens sida, som befarar att de äldre kommer att drabbas och att personalen slits ut.
 För kommundelen Fredrika innebär fullmäktiges beslut, att det särskilda boendet omvandlas till trygghetsboende. Det innebär, att de som behöver särskilt boende, måste flytta till Åsele, 6 mil bort. Det är, mot bakgrund av otaliga forskningsrapporter, oomtvistat att flytt av äldre och kanske speciellt äldre dementa innebär oro och försämrat hälsotillstånd för den enskilde. I detta fall innebär ju även beslutet att anhöriga måste resa 12 mil för att besöka sin anförvant. Mycket mer kan sägas om konsekvenserna av beslutet. Jag vill med dessa rader peka på den utomordentliga vikt, som frågan har och borde ha fått en separat behandling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.