Egons blogg

Grand-dagarna

 

 
Åter hemma i Åsele efter två dagar på Västerbottensveckan i Stockholm. Jag vågar påstå att detta var ett av de bästa möten jag deltagit i. Det ligger i min natur att utvärdera och kräva resultat av olika möten, så även denna gång.
I år var första gången som Region 8 (sammarbete mellan 8 inlandskommuner) hade egna arrangemang på Grand. Vi hade i vårt program fokuserat kring industrilokaler och telekommunikation i glesbyggd.  
Till seminariet kring industrilokaler hade vi inbjudit Anders Lundgren Helia Consulting AB, Torbjörn Halvardsson, VD Företagarna AC, Pontus Gran, Strateg RV, Göran Theolin, stf GD, Tillväxtverket, Riksdagsledamot Helena Lindahl och Isak From, Gunnar Olofsson, VD, Inlandsinnovationen AB, Göran Hägglund, Vattenfall AB och Håkan Ekengren, Statssekreterare Näringsdepartementet. Att få till ett möte med detta sällskap samtidigt, är bara möjligt i Stockholm och att alla kom är en bekräftelse på att Region 8 tas på alvar.
När en kommun bygger en industrilokal med hjälp av statsbidrag, kräver staten att det ska vara marknadshyror. I inlandet finns det inga möjligheter att ta ut dessa hyror och då försvinner möjligheten att utnyttja statsbidrag till att bygga industrilokaler, som är en förutsättning för att en bygd skall utvecklas. På detta måste det till en ändring. Region 8 fick en inbjudan till Näringsdepartementet för att diskutera frågan och komma med synpunkter. Det var ytterligare en bekräftelse på att Region 8 gjort avtryck i maktens korridorer. Vi ser fram emot detta möte med spänning och en arbetsgrupp utsågs för uppdraget.  
Vidare kan jag lugna oroliga medborgare i Åsele, vi åker inte till Bryssel och bodde inte på Grand. Jag återkommer med Telia mötet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.