Egons blogg

Majoriteten S+V sparar bort Åsele kommuns skatteintäkter.

 

 
De besparingar som Åsele kommun gör, på att förändra skolan och ta bort särskilt boende i Fredrika, innebär att skatteinkomsterna flyttar ut till en annan kommun.
Samma problem, som är på de orter som exploateras av gruvnäringen, kommer att drabba Fredrika. Folk pendlar in och arbetar under veckan med vindkraften och åker hem över helgen. Det innebär att både företagets och arbetarnas skatt, hamnar i en annan kommun än Åsele. Finns inte den infrastruktur, som krävs för att folk ska bosätta sig där man arbetar, är det enkelt att pendla. Med tanke på att de arbetstillfällen, som skapas av Vattenfall i Fredrika, är det arbeten som inledningsvis räcker i 25-30 år. Utifrån detta skulle kommunen satsa på att behålla den service som i dag finns i Fredrika och snarare öka den för att folk ska bosätta sig där.
Det är inget fel på skolan i Fredrika eller i Åsele. De klarar sig bra, som separata enheter. Beslutet majoriteten S+V fattat, är ett steg att minska möjligheterna att öka inkomsterna för Åsele kommun. Dessa 25-30 arbetstillfällen, som Vattenfall skapar, motsvarar 900-1000 jobb i Umeå. Vattenfalls etablering, skapas även utrymme för små serviceföretag i Fredrika. Inför en företagsetablering, ser man på samhällsservicen och möjligheten att rekrytera folk. Saknas den, bosätter man sig inte på orten.
Beslutet som majoriteten S+V fattat, vittnar om stor feghet att satsa eller stor okunskap om hur man bygger ett samhälle för utveckling. Varför inte använda sig av befolkningen för att utveckla en kommundel. Det som nu sker är ett slöseri.
  

2 kommentarer

  1. Christer Nilsson

    Hej!

    Det viktigaste för en journalist borde vara att fundera över varför fastighetsskatten på energianläggningar(15 – 30.000:-/år för varje vindkraftverk går till statskassan.

    I Finland och Norge är skatten kommunal.
    Att släppa den till staten innebär återföring i statsbidrag som oftast utgår per capita, dvs. till storstäderna som har mest folk.

    Och om verken står på bolagsskog så hamnar vindarrendet som blir flera miljoner per år i Åsele på annan ort.

    Sign. Undrande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.