Egons blogg

Vision ?

 

 
Det är mycket prat om visioner både i vanlig press och på nätet. Pratar alla om samma sak när man använder ordet vision? Ställer alla upp kring denna tolkning, ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet?
Vår kommun har en vision om att öka befolkningen. En kommundel har viljan och kraften att ta upp kampen, för att förverkliga vår gemensamma vision. Deras önskan är att få en frist fram till år 2015 för att se vilka effekter Vattenfalls etablering i Fredrika kan bli. Det är en omfördelning av 1,8 miljoner, som kan ge vår kommun mycket mera tillbaka. Här lade oppositionen ett förslag, på hur detta kan finansernas. Vid omröstning i Fullmäktige vann majoriteten med siffrorna 16-15. Det är ett demokratiskt beslut och det får vi respektera.
Åter till visionen. Om majoriteten inte har något förslag på hur vi ska förverkliga vår vision, utan röstar bort en möjlighet, hur har man då tänkt? Vid röstsiffrorna 16-15 tycker jag att majoriteten skulle ha visat sin vilja, att föra vår kommun framåt, genom att ge Fredrika möjligheten att jobba på att förverkliga vår vision.  I Åsele har vi gjort större akuta investeringar, för att behålla arbetstillfällen av samma storlek, som vad Fredrika förlorar genom denna förändring.
Kan skolan och Duvan i Fredrika liknas med ambulansbeslutet? Prestige? Jag tror att det är dags för majoriteten att släppa rikspolitiken och försöka ägna sig åt kommunpolitiken och komma med konkreta förslag på hur en utveckling ska ske. Samarbete kan vara en bra början.

2 kommentarer

  1. Sylvia H

    Alla har sin egen sanning – och så är det väl även med visioner. Det måste respekteras och vem får egentligen bestämma vilka visioner är realistiska och vilka inte?
    Utan att prova fram sig kan ingen säga något.
    Om en vision nu är en realiserbar sak eller en utopi kan man bara se om man är så modig att tänka vidare och även går några steg in i en vision.
    Hur skulle webben kunnat ha uppfunnits om inte en – EN – enda man har efterföljts sina visioner?
    Jag tycker att alla inom kommunen oavsett i vilken by skulle få samma insatts av politikern – som inte får glömma att de är folkets röst och är på plats genom väljarens vilja – för att kunna leva bra, tryggt och skönt.
    Åsele kommun är en härlig plats, titta bara ut från fönstret och kolla de fina snövita träd, människor som trotsar vädret och kommunens resp. landstingets besparingar. Varför? Kanske de har en vision och förtroende i partierna att förbättra kommunens läge?

  2. Åselebo som vill bo kvar i Åsele

    Bra skrivit Egon. Jag hoppas Du kan få en bra dialog med Peter & de övriga och på något vis rädda Åsele Kommun från nedläggning.
    Hur går det med ambulansfrågan, vet Du något konkret?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.