Egons blogg

Tålamod.

 

Jag hade en fantastisk barndom, där jag genomlevde mina första bardomsår, på ett prästtorp mitt i Åsele. Sommaren när jag fyllde 8 år flyttade vi till ett småbruk, så kallade ”Per-Albins Torp” i Söråsele.
Vi var 12 syskon i två kullar, min fars första fru dog i Spanskan. Min far var född 1893 och jag brukar skämtsamt säga, att många av mina barndomskamrater var födda på 1800-talet. Jag var yngsta sonen och jag hade förmånen att jämt få följa med min far, jag minns inte att jag ens behövde fråga. Denna förmån innebar att jag fick höra många berättelser och lärde mig mycket, som i dag ett fåtal känner till.
En av min fars största passioner var fiske och vi fiskade hela året, det var bara när isen varken bar eller brast, som fisket blev inställt. På den här tiden hade vi ett fantastiskt strömfiske i alla forsar efter Ångermanälven. Vanligt var att någon kompis till pappa satt i aktern och höll i en släplina med flugor, pappa rodde och jag satt i fören och tittade på. Det här var spännande för en liten pojke, det var forsens vågor, fisk som högg på flugorna, gubben drog in släplinan och snart sprattlade det fisk i båten. Flytväst var ett okänt begrepp.
Nu var jag 9 år och pappa och jag rodde ned till forsen för att fiska. Jag skulle sköta släplinan för första gången och det hade jag lärt mig, genom att se hur andra gjort.  Vi kom ned till forsen och jag började lägga ut fluglinan. Vi hade 19 flugor + en laxfluga i slutet på linan, som vi också brukade använda när vi uttrade. Det gick inte lång stund förrän det högg en fisk på en av de sista flugorna. I min iver att få upp fisken, drog jag in flugorna utan att sätta fast de tomma flugorna i båtkanten. Följden blev att jag fick ett gigantiskt trassel på linan, flugor som satt fast i mina kläder, men fisken kom upp i båten, sprattlade i båten och skapade ännu större oreda på fluglinan. Då kom en fråga helt lugnt från min pappa där han satt och rodde i en stark motström: ”tänk du in´t fisk na´ mer i kväll”? ” du måst ta e lugnt”.
 Min far hade ett tålamod som var otroligt. Jag har tänkt på denna händelse många gånger och försökt att överföra hans filosofi till våra barn. Tålamod övervinner allt.

En kommentar

  1. Kicki

    Men pappa, nu sitter jag har pa Lordag morgon med tarar i ogonen! Det var sa mysigt att lasa om dig och Farfar som vi tyvarr aldrig fick lar kanna men jag kan lova dig att det han larde dig har du och mamma overfort till oss och sa mycket mer!

    Tack for den fina berattelsen!

    Puss och kram!

    Kicki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.