Egons blogg

Kan vi lyckas?

 

Jag måste återknyta till gårdagens blogg och utveckla den lite. I det politiska rummet, är vi politiker sams i många väsentliga frågor, men det hörs minst i media och andra forum. Det är inte i många frågor, som vi inte har samma uppfattning. Det kan i många fall, grunda sig på missförstånd eller bristande information.
I en liten kommun tror jag att det är olyckligt, att politiken drivs i form av blockpolitik. Oppositionen sitter på sina egna möten och kommer fram till förslag till beslut i olika frågor. Majoriteten sitter och gör på samma vis. När vi kommer till det kommunala mötet, kan det komma två förslag och partiets representanter sitter bundna av det uppdrag de fått av sitt parti och kan inte ändra sig. Dialogen uteblir. Det blir lätt ett låst läge, kanske prestige?  Den ena sidan kanske sitter med information, som inte kommer fram och låsningen blir värre. Den som kan frågan, kanske inte har tillträde till mötet?
Tänk om vi kunde sitta och diskutera dessa frågor tillsammans, alla får samma information, alla hör vilka frågor som ställs och vi enas kring ett förslag, genom att ge och ta. Alla släpper prestigen och det blir samförståndlösningar.
Sedan måste alla, som tycker att beslut som tas är felaktiga, komma med ett eget förslag. Har man synpunkter, som man publiceras på webben, ska det vara saklig om vad man tycker är fel och ge ett förslag på hur det skulle bli bättre. Den form av kritik som förs på webben i dag, skrämmer bort många kloka människor från att delta i debatten. Att bli utsatt för en massa förtal på webben, som kan gå ut över ens familj, lockar inte till deltagande i politiken. Nivån är för låg i dag.  Det vi behöver, är en renare politisk debatt, där flera människor kan delta och ha respekt för varandra.
Vi måste tro på en framtid och människans vilja att förändra till det bättre.
Är detta möjligt? Vad tänker du göra, för att bidra till en utveckling? Du som vill vara med att utveckla, kontakta något politiskt parti.
Att sitta hemma och vara tyst, tillför inget och vi behöver dig.

4 kommentarer

  1. Magnus

    Hej
    Jo det är den vägen vi måste vandra, ingen kort och lätt stig och det är säkert många som redan försökt ”knuffa” politiker och debatter i denna riktning. Något som står helt klart är dock att vi MÅSTE gå i den riktningen för att effektivisera de knappa krafter och resurser vi har på utveckling och minimera energin vi lägger på politiska och personliga agendor och debatter.

    Jag försöker eftersträvar en låg politiskt färgad profil för att med ett öppet sinne ta emot nya förslag och idéer oavsett vilken person eller vilket parti som lägger fram dessa.

    Jag försöker värdera och bilda mig en uppfattning om varje argument och idé som kan ge en utveckling av vår bygd och göra oss ännu bättre utan att binda mig till något spår i förväg. Jag brukar också använda rätten att ändra mig om jag får nya bättre argument presenterade för mig utan att jag anser mig tappa i trovärdighet. Trovärdigheten borde hellre förstärkas om man kan visa att man lyssnar på vad ALLA säger och inte blundar för argument som kommer från ”fel” person. På så sätt får alla nya idéer en rättvis chans.

    VI MÅSTE VÄLJA DEN BÄSTA IDÉN INTE DEN RÄTTA POLITISKA FÄRGEN.

    Alla tänker vi på olika sätt därför är det viktigt att vi är många inblandade i vår kommuns val av bra idéer som ska testas. Detta medför också att det är viktigt att vi alla är öppna för nya idéer, ny argument och är villiga att testa andras tankebanor och inte skriver sin åsikt i sten.

    blogg.vk.se/magnus

  2. Max Brantholm

    Hej broder!

    I stort är jag ense med dig i din beskrivning av det ”politiska rummet”. Prestige är en allt för stor kraft som är väldigt tydlig där. Själv tror jag att det är den som ställer till det för oss medborgare allra mest.

    Vi dras också med politiker som representerar mer särintressen än tänker på invånarnas väl och ve. Dessutom har vi politiker som inte bryr sig utan lyssnar enbart på ledarna utan en tanke på vad han/hon själv egentligen tycker. Kommunalpolitiker som är dåligt insatta är vanligt och gynnar den som är ledaren än vilken dåre han råkar vara.

    Samtidigt som vi kan konstatera det kan vi också förstå att problemet går att hänföra till politiker personligen eller gruppen av politiker.

    Vår demokrati bygger på både samförstånd och olika uppfattningar i offentliga frågor. Mycket här hos oss i inlandet handlar om överlevnad och framtid. Mest handlar de kommunala besluten om avloppsledningar och kommunala vägar etc. där vi tycks komma väldigt bra överens i alla kommuner.

    Personligen tycker jag inte att en ”gräsrot” behöver ha ett motförslag. Om invånarna reagerar på det de tycker är fel anser jag är tillräckligt. Däremot måste vi ha politiker som lyssnar på dem och analyserar problemen i ett folkligt perspektiv. Nivån på klagomålen må vara låg men kärnan i klagolåten brukar vara tydlig och det är den informationen politikerna måste lyssna till och överväga i sina beslut.

    Skillnaderna mellan de politiska partierna måste vara tydliga för att invånarna ska kunna välja när de ska rösta. De politiska partierna måste tydligt visa skillnaderna mellan dem. Om inte riskerar vi en situation där mygel och särintressen bekostas av invånarna. Den offentliga debatten är viktig.

    DKL i Dorotea består av alla möjliga människor, som röstar, på alla partier i riksdagen. Partiet DKL ser mer till personens känsla för kommuninvånarna än till lojalitet till ”överhet” på läns- eller nationell nivå. Jag misstänker att det är lika hos ÅPK i Åsele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.