Egons blogg

Budget 2014?

 

I går började vi politiker i budgetberedningen, ett spännande arbete. Vi ska fördela ca.180 miljoner till olika insatser, för att utveckla Åsele under år 2014. Under dagens inledande arbete, kunde vi se att utan en kraftfull ökning på inkomstsidan, kan en viss minskning av budgeten bli nödvändig.
Jag tycker att vi ska fokusera, på allt vi kan göra inom budget och göra det bra. Vi måste börja tänka annorlunda, redan när vi börjar arbeta med budget. Det är då vi har möjligheterna. Budgeten ska vara något, där man kan skönja en utveckling i rätt riktning. Allt prat om nedskärningar ska undvikas och i stället ska vi fokusera kring vad vi kan göra för pengarna vi har.
Att börja med att söka besparingar tycker jag blir fel, när man ska effektivisera. Jag tycker att man börjar med att gå igenom alla verksamheter, som kommunen måste driva och hur de drivs. Då ser man om allt drivs effektivt och pengarna används rätt.
 Att räkna besparingar i anställda och avskeda folk för att få budget i balans, är en lätt lösning, men inte är en bra lösning. Det kan skapa stora extrakostnader på sikt.  Vi måste skapa en positiv känsla kring budgetarbetet och få den att genomsyra alla förvaltningar, då får vi ut ett mervärde på insatta medel. Vi måste se budgeten som en möjlighet, vi gör den för att utveckla och inte avveckla Åsele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.