Egons blogg

Stora filosofer?

 

 
”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.” av Albert Einstein och Peters Åseleblogg.
”Hur ofta du än besöker det förflutna, så finns det inget nytt att se” ~ Robert Tew och Peters Åseleblogg.  
Det verkar vara vanliga uttryck, som stora filosofer kommer på. Men att omsätta det i praktiken verkar svårare för en del. Att inte blicka bakåt och lära av det förflutna är dårskap. Historien kan visa på mycket nytt för många. Mycket av det gamla har fått en annan betydelse, på grund av att forskningen gått framåt. En lyckad utveckling, bygger på att man tagit till vara gamla erfarenheter.
Historiska händelser, där ledarna inte ville använda sig av historien, tiden startar från och med nu och framåt. Kejsaren av Kina, som lät bygga kinesiska muren, han brände alla böcker och även sin mor, för att tideräkningen skulle börja med honom. Stalin och Hitler var också ledare, som inte lärde av historien. Det finns en lång lista på diktaturer, som inte lärt av historien och betraktade historien som betydelselös. Stora insatser görs, för att upplysa dagens folk om folkmorden från andra värdskriget, för att de inte ska upprepas. Historien är viktig, man bör återvända till den och ta lärdom.
Det sparprogram som vår kommun utsätts för, saknar både mod och ”nytt sätt att tänka”. Att lägga ned skolor och försämra omsorgen, är ett gammalt misslyckat sparprogram. Bevisligen har det inte lett till framgång för någon kommun. För mig är att blicka mot framtiden, när man vågar göra något annorlunda och satsa på den del av kommunen, där det finns möjlighet för tillväxt. Att skapa dialog och prata om utveckling, förutsätter att alla vågar delta. Att sitta i var sitt rum, leder inget framåt. Vilken förändring ska vi göra? Utveckla heller avveckla?
Nu tillåter jag mig också, att vara lite filosofisk. Majoriteten och oppositionen sitter på en hög klippa. För att överleva och nå framtiden, måste vi hoppa och klarar vi inte av att flyga, så slår vi ihjäl oss. Sitter vi kvar, dör vi en långsam död. Ingen av oss kan flyga. Oppositionen vågar hoppa, de lär sig flyga under nedfärden och landar mjukt. Majoriteten sitter rädda kvar och undrar vad som hände. Varför vågar ni inte hoppa? Vill ni inte in i framtiden? Vi lärde av historien, om det kan vara ett tips?
Undrar vad denna filosof hette? Får man använda filosofer och författares texter, utan att återge upphovsman? Kan det bero på, att man inte tittar i historien, om vem som tänkte tanken först?
 
 

En kommentar

  1. Sören G

    Håller med dig, visst måste vi lära oss av historien för att kunna fatta kloka beslut framåt, ”de levande går på de dödas ben” är ett uttryck på temat. Kom att tänka på en dikt när jag läser om dina tankar att kasta dig över stupet och flyga iväg;

    Vi går alla omkring med en vinge
    Som vi inte kan flyga med,
    Som blir till en börda för oss
    Och som vi måste smyga med

    Vi hade nog kunnat flyga
    Om inte alla poliser, skolvaktmästare
    Alla dom kritiska, nitiska, taktiska, praktiska,
    anemeniska, akademiska felfinnarna med pekpinnarna
    Hade sagt; Du kan inte flyga!
    Håll dig på marken din envingade jävel

    Och drömmer du ens om att våga,
    Att med ett enda vingslag pröva din flygförmåga
    Då tar vi din vinge en dag!
    Vi går alla omkring med en vinge,
    En dröm, en längtan, en sång
    Tänk om våra vingar finge flyga tillsammans en gång

    Om du ser en vinge
    flax över taken,
    Då ska du inte springa hem och bli nervös,
    Utan bara stanna upp och begrunda saken
    sén tänka; Där är en som sluppit lös

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.