Egons blogg

Torvsjö Kvarnar?

 

 
Torvsjö kvarnar är ett av länets unika turistmål. En av Åseles oaser. Det har överlevt med hjälp av många ”eldsjälars” möda och svett. Det fanns en tid, då Torvsjö Kvarnar besöktes av turistbussar i strida strömmar och besökarna räknades i tusental. Den ena idén efter den andra förverkligades och Torvsjö Kvarnar utvecklades. Hela länet kände till Torvsjö Kvarnar och alla solade sig i glansen.
Hur gick det då? Eldsjälarna gick ur tiden en efter en och krafterna avtog, för att arbeta vidare med anläggningen. Rep och underhåll på anläggningen hopar sig. Besöken minskar, men de sista entusiasterna kämpar vidare. Viken hjälp får de? Hur ska saker finansieras och vem ska satsa pengarna? Ägarförhållanden gör det omöjligt att driva kommersiellt för en extern aktör.
Frågor vi måste ställa är, ska vi fortsätta att satsa pengar i nuvarande driftsform? Finns det något intresse hos ortsbefolkningen för Torvsjö Kvarnar? Om det är ett riksintresse, varför satsar inte länsstyrelsen pengar i anläggningen? Har kommunen råd i dessa kärva tider? Är kommunen intresserad? Kommunen är hälftenägare i stiftelsen, som driver Torvsjö Kvarnar.  Behövs Torvsjö Kvarnar?
Det är frågor som måste tåla diskuteras, innan de eldsjälar som kämpar vidare, är utbrända. De gör ett fantastiskt jobb och jag hyser stor respekt för deras insats.
 

En kommentar

  1. sylvia samuelsson

    Ett förtydligande bara: Pengar finns hos länsstyrelsen men de pengarna måste sökas för att komma Torvsjö till del. Ansökningarna görs efter de åtgärder som prioriteras.

    Finns ingen uttalad vilja som blivit uttryckt i handling när det gäller Torvsjö Kvarnar från kommunens sida enligt mitt sätt att se, trots att vi sätter turismen som näring högt i vår kommun. Ingen gör jobbet med ansökningar utan de sker på ideell bas så länge de ideella krafterna orkar…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.