Egons blogg

Insats för att bevara arbetstillfällen.

 

Inte i en allt för avlägsen tid sedan, var det på gång, ett ägarbyte i ett företag i Åsele. Köparen av företaget, som hade fem anställda, ville inte köpa lokalen. Åsele kommun gick då in och köpte lokalen, för att behålla företaget kvar i Åsele. Det var en investering på 1,3 millioner. Här behövdes ingen större fundering för att behålla jobben, alla såg nyttan med köpet. Vi hade inte mera pengar då, än vi har nu i kommunen.
Det som nu sker i Fredrika, är precis samma sak. I Fredrika har företagen ett krav på servicenivå för att kunna utveckla sina verksamheter i Fredrika.  Skolan är en förutsättning, för att yngre familjer ska bosätta sig i Fredrika. Det fredrikaborna ville, var att få en frist till våren 2015 och se utvecklingen.
Enligt beräkningar sparar kommunen 1,8 millioner per år på en förändring av skolan. Genom den utflyttning som nu sker, på grund av förändringen av skolan, blir kommunens inkomstbortfall på skatteutjämningsbidraget 1,8 millioner per år. Detta är ett känt faktum, hur många som flyttar och när folk börjar flytta kommer säkert flera att lämna vår kommun.
Pengarna är inte den största förlusten, det är folk och företag som flyttar. Bygden dör. Genom att spara 1,8 millioner med ena handen, förlorar man 1,8 millioner med den andra, plus den kraft och utveckling av bygden, som kreativa människor innebär.
Ska kommunen nå det resultat man räknat i budget, genom ändringen skolan i Fredrika, måste man nu spara ytterligare 1,8 millioner årligen, bara för att täcka den förlust, som skolbesparingen skapar.

4 kommentarer

  1. Birger Gustafsson

    Hej Egon.
    Jag gillar verkligen vad du skriver! Du är dessutom snäll med de styrande då du accepterar deras siffra på 1,8 miljoner i besparing vilket jag inte gör. Även om man räknar med de konstiga siffror de använt så blir den så kallade besparingen betydligt mindre då man räknar med transportkostnader. Tar men dessutom i akt de siffror som är betydligt närmare verkligheten så är deras kalkyler riktigt fel. Och tar vi det dessutom ett steg till med konsekvensanalyser av utflyttning m.m. så är det ren katastrof som händer. Men deras prestige är tydligen värt mer än kommunens väl!!!

  2. Johan c

    Jag måste verkligen fråga, hur är det ställt i kommunledningen? Är det inte dags att man förstår att det handlar om att överleva eller försvinna för Åsele nu. Jag tycker personligen det är skandal och jag funderar verkligen vilken utbildningsnivå och erfarenheter de som sitter i kommunledningen har. Det är hårda ord, men jag tycker det är berättigade sådana.Affärsmässig kunskap verkar verkligen vara något som behövs.

    Mvh// Johan

  3. Kurt

    1.8 milj. Hit och 1.8 milj. Dit, det måste ju komma in nya pengar i budgeten (1.8milj) om högstadiet ska vara kvar. Och eventuella som säger sig ska flytta stannar kvar i kommunen, Vilket det inte gör enligt dina matematiska beräkningar.

  4. Egon

    Det räcker, om de pengar man räknad med,kommer in och sedan använder det på ett riktigt sätt. Nu tappar vi stora inkomster, på att folk flyttar från vår kommun.Framtiden får utvisa om jag hade fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.