Egons blogg

Finlandsresan!

 

 
Det här var på den tiden då en Finlandsresa var en upplevelse. Taxfree och nya båtar som trafikerade Kvarken, var det som lockade resenärer. Det var tidigt 70-tal. Maj-Lis och jag hade tillsammans med två av våra bästa vänner, planerat en helgresa till Wasa. Som vanligt på den här tiden, då man for ut och reste var man välklädd. Kostym och slips för herrar och en snygg blåsa för flickorna.
När vi kom till avgångshallen i Holmsund, var den fullsmockad med folk och vi stod längst bak. Då sa jag till min kompis, ”ska vi slå vad, om att jag tar mig först in på båten”? ”Du kommer inte att lyckas, så jag håller emot”, sa han. Vadets storlek minns jag inte, men jag vann.
Jag sa till mina vänner, håll er intill mig och säg inget utan, är bara tyst. Jag tände en cigarill och började tränga mig fram i kön med orden: ”Uräkta, kan ni släppa fram oss, vi håller på med en filminspelning” och så tittade jag nedåt i kön och pekade med handen. Folket vek åt sidan och släppte fram oss och alla tittade nedåt, medan vi klättrade uppåt. När vi var längst upp i kön, öppnade insläppet och vi var först ombord.
Det var inte nog med denna vinst för mig. Jag har aldrig varit någon spelare och är det inte nu heller. Vi stod i kön in till restaurangen på båten och där stod det en rad med spelmaskiner, typ enarmade banditer. Jag stoppade in en slant i maskinen, som stod mitt framför mig och drog i spaken. Det rasslade till och jag fick ”jackpot”. Det bara rann Finska mark ur maskinen. Jag öste in pengarna i kavajfickan och sista marken stoppade jag i maskinen, som stod bredvid. Jag drog i spaken och en ny ”jackpot” kom upp i rutan.
Folk blev som tokiga och kastade sig på alla maskinerna och började spela. Jag tankade över min vinst av Finska mark i båda kavajfickorna. Jag spelade inget mer och jag räknade aldrig pengarna. Vinsten räckte till mat på båten båda vägar och restaurangbesök i Wasa, för oss alla fyra.
Bara en av våra vänner, som var med på resan, finns kvar i livet. Jag hoppas hon minns den här resan. Vi hade mycket roligt som vanligt.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.