Egons blogg

Förhandlingar om Fredrika.

 

Fredagen den 1 feb, hade den politiska oppositionen tagit initiativ, till ett informellt möte med den politiska majotiteten i Åsele. Vi som träffades kl. 7.30 på morgonen var Anders Westman, Lars-Bertil Näslund, Egon Persson från oppositionen och S företräddes av Peter Lindström, Urban Lindström och Tommy Danielsson. Det vi ville diskutera, var möjligheterna att nå en överenskommelse, kring hur vi skulle kunna bevara skolan i Fredrika. Vi enades om, att göra en nystart och inte titta bakåt. Det var utveckling och inte avveckling, som skulle gälla.
4 feb. Närv: Peter Lindström, Urban Lindström, Tommy Danielsson, Tord Dahlberg V, Lars-Bertil Näslund, Egon Persson.
Vi enades om att det var bara skolan i Fredrika, som skulle diskuteras, Duvan skulle inte diskuteras. Fredrikabona lade ned stridsyxan, under tiden samtal pågick och detta hölls. Dessa möten var mycket hemliga och inget kring samtalen fick komma ut. Det var bara ”nyckelpersoner” som kände till samtalen. Peter Lindström skulle svara för eventuell information till allmänheten, via sin blogg.
6 feb. Lars-Bertil Näslund har en träff i Fredrika med Börje Hörnlund och Östen Wiklund. De skulle vara kontakt mot Fredrikas Framtid.
12 feb. Närv: Peter Lindström, Urban Lindström, Tord Dahlberg, Lars-Bertil Näslund, Egon Persson.
Det skulle informeras om, att alla politiska partier, förde samtal om en positiv utveckling för Åsele kommun. Lars-Bertil och Egon ville få in kommunens ekonomichef i diskussionen, för att informera om konsekvenser om 30 personer och företag flyttar från kommunen. S +V mycket tveksamma till detta.
15 feb. Närv: Peter Lindström, Tord Dahlberg, Lars-Bertil Näslund, Egon Persson.
Peter meddelade, att det inte gick att få någon information av ekonomichefen. Vi kom fram till, att den tänkta besparingen på 1,8 milj försvinner, på grund av utflyttning av folk och företag från Fredrika, alltså ingen besparing. Vi får ändå med oss frågan, var vi ska ta 1,8 milj för att behålla skolan?
21 feb. Lars-Bertil träffar Östen Wiklund och rektor Jerker Persson i Fredrika. Jerker kommer med ett sparförslag på 1,25 tjänst.
22 feb. Egon mailar Peter ett besparingsförslag för att finansiera skolan. Tot. 2,480 milj.
1,25 lärartjänst i Fredrika – 30.000/mån x 12 mån + PO 40%= 450.000 x 1,4= 630.000:-
Ingen återbesättning av Johan Vikströms tjänst = 600.000:-
Indragning 1 försk-avdelning (minskat underlag) –2014 = 600.000:- enl.- Reinholds konsekvensbeskrivningen
Ny förvaltningsorg. – minska antalet chefer – 1 chef = 650.000:-
4 mars. S-styrelsen+ V säger nej, till att ändra sitt beslut.   
 7 mars. Fredrikaföretagarna hade begärt ett möte med ÅNS till den 6 mars, men fick till svar från ordföranden, att det inte var möjligt före den 25 mars. Ett nytt mail kom från Fredrika, att de ville träffa kommunalrådet och ÅNS styrelse den 6 mars. Vi ringde till Fredrika och fick mötet framflyttat till kl 8.30 den 7 mars. Anders, Lars-Bertil, Egon och ÅNS tjänsteman åkte till Fredrika. Kommunalrådet och ordförande i ÅNS, hade viktigare uppgifter den dagen. I Fredrika fick vi klart för oss, att det var flera företag som var på väg att flytta till annan kommun. De flesta av Fredrikas företagare, hade kommit till mötet.
12 mars. Företagarna, genom Lars-Bertil, Karl-Fredrik Wiklund, Östen Wiklund och Ronald Wallin, hade bestämt möte med S-styrelsen+ V, för att informera om konsekvenser av deras beslut.
20 mars. Företagarna hade kallat till ett extra möte med ÅNS. Ärendet var : vad gör vi när företag flyttar från Fredrika?
25 mars. Styrelsemöte ÅNS.
Åsele 10 April
Anders Westman. Lars-Bertil Näslund. Egon Persson.

En kommentar

  1. Christine Johansson

    Jag måste säga att jag tycker det här är mycket pinsam och jobbig fråga för S+V i Åsele kommun. Ingen kliver fram och ger ett vettigt svar. Maktmissbruk är ett ord som poppar upp.

    Jag vill uppmana (även här) Peter Lindström att börja ge svar på medborgarnas frågor.

    Även om jag inte är kommuninvånare i Åsele kommun är det många som har samma frågor som mig. Det är upprörande att se och läsa hur nonchalant de (S)tyrande i Åsele uppför sig.

    Nästa år är valår. Mest hoppas jag att de 16 får ge plats åt andra, samtidigt önskar jag ingen det elände det innebär att ta över det sjunkande skeppet efter nu styrande och önskar väl då att dom får sitta kvar och ta konsekvenserna av sitt handlande.

    Med vänlig hälsning (även här)
    Christine Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.