Egons blogg

Järnspisen.

 

Järnspisen var en uppfinning som revolutionerade värden. Den gav en enorm värme och gick att laga mat på. Tidigare eldade man i öppna spisar och mer än 70 % av värmen gick ut genom hålet i taket, som kallades ”räpp”. Att laga mat i öppenspisen, var också ett stort slöseri med ved. Järnspisen var betydligt mera ekonomisk både för uppvärmning och matlagning.
På varmare breddgrader, var ved en bristvara. Här var spisen en artikel som gav människorna ett bättre liv, all tid gick inte åt att samla ved. Nu var det så, att vi hade 3 järnspisar med oss i lasten på Mandalay, som vi skulle lossa ute på redden, på en liten ö i Indonesien. Alla ni som vet hur en järnspis ser ut, vet att den är hopskruvad och levereras, som platta paket i en trälåda.
Eftersom det var så lite, som skulle lossas på denna plats, riggade vi inga bommar utan vi skulle bära spisarna ned för fallrepet(landgång som hänger efter sidan på båten) ned i en båt. Vi var tre man, som skulle sköta lossningen av spisarna. Jag och Larsson tog en spis tillsammans och bar ned till båten. När vi kom upp på däck igen, mötte vi vår kompis, som kom konkade på en spis under vardera armen.
Han hette Jim och var en man av den större storleken. Två spisar bar han obehindrad nedför fallrepet. När han kom längst ned och skulle kliva ned i båten, klev han fel och ramlade i vattnet och sjönk. Larsson och jag stod handlingsförlamade och såg Jim komma upp till ytan igen, för att åter försvinna ned i djupet.
Det var ingen av alla som såg på, som reagerade, Jim kom upp till ytan igen och då trodde vi att allt var över, men han försvann ned i djupet igen. Det gick en lång stund och allt blev lugnt, vi trodde att han drunknade, när han åter dök upp till ytan och ropade, ”kastar ni inte i en livboj nu, så släpper jag spisarna”. Snacka om kraftkarlar och inte nog med det, han var från Skottland. Man kan fundera om detta verkligen hänt eller om det är en skröna???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.