Egons blogg

Budgetramar.

 

Budgetarbetet är en sak som har stor betydelse för hur pengar skall fördelas. Oppositionen har i sina led diskuterat årets budget och hur man kan arbeta med den. Det utgångsläge, som våra tjänstemän nu arbetar med, är en plan för 2014, som S+V röstat igenom. Oppositionen hade ett eget förslag som blev nedröstat.
Vi har funderat kring om arbetsordning som tillämpas, är den rätta. En av våra medlemmar, som har lång politisk erfarenhet och varit kommunalråd i många år, har bidragit med nedanstående funderingar hur man kan jobba fram en budget.
Sven-Gunnar Håkanssons tankar kring budgetarbete:
I min politiska värld så fastställer KF preliminära budgetramar för förvaltningarna i juni. Sedan har förvaltningarna sommaren på sig för att utreda konsekvenserna och redovisa dessa för budgetberedningen i början av september varvid ett kattrakande tar vid om vad som är möjligt att genomföra. Under dessa förhandlingar hinner kommunen få befolkningstalet fastställt den 1 november och man kan låsa intäkterna som beror på invånarantalet vid detta datum. Har man då varit förutseende vid uppskattningen av intäkterna när man beslutade om de preliminära ramarna har man en marginal som kan fördelas ut dit det brinner mest.
Att lägga en budget med utgångspunkt från ramarna i flerårsplanen verkar vara att bygga på lös sand. Enligt min erfarenhet brukar planen för de två senare åren i en flerårsplan bara innebära en uppräkning av det första årets budget. Det är för dåligt underlag för att lägga en skarp budget eftersom förutsättningarna ändras hela tiden. Möjligen kan den användas som en utgångspunkt för en diskussion om de preliminära budgetramarna. Dessa lägger man utgående från hur stora intäkter man beräknar för budgetåret 2014.
Mitt intryck är att politiker och tjänstemän är väldigt stressade i Åsele över budgetsituationen. Det som räknas är klara signaler till kommunens anställda om vad som gäller. Har politiken gjort allt i sin makt för att öka intäkterna återstår endast att skära i verksamheterna om kommunen ska överleva som egen kommun med den kostsamma överbyggnad på administrationen som detta innebär.
Sven-Gunnar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.