Egons blogg

Förlorade skatteintäckter?

 

 
Marcus skriver i sin blogg: ”Som jag skrivit tidigare förstår jag inte riktigt varför man måste packa väskorna och flytta från Fredrika p g a förändringarna där”. Det är nog flera med honom, som inte förstår vilka konsekvenser deras beslut får, men han är den ende som erkänner att han inte förstått. Jag är ingen större pedagog, men jag ska försöka förklara genom ett exempel.
Norrstrands Maskin är ett företag i Åsele, som är vida känd för sin goda service och stort kunnande inom skogsmaskinsektorn. Deras upptagningsområde sträcker sig långt utanför Åseles gränser och de har en stor kundstock. Företaget blev till salu och ett stort företag i samma bransch ville köpa företaget, men har som policy att inte äga fastigheter. Verksamheten var inte beroende av att vara i Åsele, så man kunde tänka sig köpa företaget och flytta till en ort, där det fanns lämpliga lokaler att hyra. Jag tror att det var fem anställda vid detta tillfälle. Åsele kommun gick då in och köpte fastigheten och hyrde sedan ut den till det nya företaget.
Var det utpressning eller en investering av Åsele kommun, för att skapa möjligheter för ett företag att bli kvar i Åsele? I Fredrika var det ett företag, som har för avsikt att investera millionbelopp i att utveckla sitt företag och anställa mera folk. Att driva och utveckla företag, är mer komplicerat än många tror. Det krävs en väl fungerande infrastruktur där skola och omsorg är en del i det. Det måste finnas folk att anställa, arbetstillfällen för maka eller make, fungerande skola, för att kunna erbjuda ett tryggt familjeliv och mycket annat.
Är du företagare i Fredrika och utsätts för hur infrastrukturen rycks undan. Du står i begrepp att investera i nya maskiner och anställa mera folk, vilka scenarier ser du med de nya förutsättningarna? Utflyttning, brist på arbetskraft, oro inom familjen, ja listan kan bli längre. Efter att ha påtalat de försämrade förutsättningarna för kommunen och inte fått gehör för det, återstår bara att flytta. Kommunens uppgift är att skapa förutsättningar att driva företag och i det här fallet har inte kommunen skapat dessa möjligheter. Vem har då ansvar för att folk och företag flyttar från kommunen, när förutsättningar för att kunna bo kvar och driva företag försvinner?
Skolan i Fredrika är en viktig del i infrastrukturen, för att kunna driva och utveckla företag i Fredrika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.