Egons blogg

Friluftsdag!

Älgjakten tar alldeles för mycket tid, bloggen och mycket annat blir lidande. Man måste se älgjakten som en viktig del i skogsbruket för att kunna motivera all den tid man lägger på jakten och roligt är det dessutom. Varför inte jaga? Jakten kan bidra till mycket. Förra helgen, när jag jagade efter en styckare, blev jag påmind om en rad roliga händelser från slutet på 50-talet.

En kväll när vi var i Tures garage och mekade i våra ”lättviktare” på 98 kubik, var det en av grabbarna som skulle modifiera sin lättviktare lite över det vanliga. En lättviktare var byggd på en förstärkt cykelram med kraftigare däck. Den var försedd med trampor, som på en cykel och fungerade samtidigt som broms. Det fanns även handbroms, men den fungerade dåligt. Vår kompis, som hette Anders, hade kommit på en bra idé på hur han skulle få lättviktaren lite sportigare. Han monterade bort tramporna och satte en träpinne i hålet som fotstöd och nu liknade den en riktig motorcykel. Vad som övrigt hände var att han i det närmaste blev utan broms, men nere i skogen gick det bra att köra där det inte var någon trafik.

Så kom dagen i skolan när vi skulle ut på en friluftsdag, om det var till Åslia eller Abbarsjökullen, minns jag inte. Vi skulle cykla dit, men Anders hade en annan idé. Han hämtade sin lättviktare och rullade utför backen ned mot den gamla bron, som var väldigt smal och full av cyklande skolungdomar. När han nådde fram till bron, var farten hög och han saknade broms. Han la då in en växel och då startade lättviktaren, som saknade ljuddämpare, med ett vrål och han fick en lucka i ledet så han kom fram över bron utan missöde.

Vad vår lärare tyckte om detta tilltag och eventuellt annat efterspel har jag glömt(av någon anledning). Någon rättslig påföljd blev det inte. Det var nog inte den enda episoden, då vi som skruvade i Tures garage, tangerade lagens råmärken. Det var en tid då vi lärde oss mycket och det blev folk av oss alla (min bedömning). De flesta av oss blev egna företagare och vi har klarat oss bra(också min bedömning). Men roligt hade vi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.