Egons blogg

Budget i balans?

 

Det är inte lätt att hänga med i turerna kring budget och hur det går med vår ekonomi. Om man plockar isär sifferpaketet och förtydligar blir det så här:

Ett överskott på 5 millioner kr under år 2013, innebär att vi har 5 millioner i kassan. Det innebär att det ”bara” fattas 10 millioner för att vi ska uppnå det mål vi har på vår likviditet. Enkelt förklarat, vi ska ha 15 millioner i kassan. Vår semesterskuld är runt 9 millioner. Vi har tur att inte alla tar ut sin semesterersättning samtidigt.

Vår låneskuld är 46 millioner, det blir ca.16. 000 kr per innevånare

Vår pensionsskuld är i dag 116 millioner . Delat på alla medborgare, blir det ca 40.000kr i pensionsskuld. Vi har avsatt 7,6 millioner på denna skuld och utbetalar i år 11,6 millioner, som till större delen tas av driften. Skulden ökar och inkomsterna minskar för att folkmängden minskar i rask takt. Majoritetens politik, gör att folk inte väljer att bo kvar i Åsele.

I dagsläget ligger vi på minus 75 personer varav en stor del är barn. Att påstå att denna minskning beror på små barnkullar, beror på vad man jämför med. Det är många årtionden sedan Åsele hade barnkullar, som kunde balansera upp en folkminskning av dagens mått.
Detta är utgångsläge för den fortsatta politiken.

2 kommentarer

  1. Diana

    Tack för ett bra förtydligande! Framtiden är alltså inte fullt så ljus som PL målade upp i vk häromdagen? Och som sagt,många år sedan barnkullarna var stora i Åsele. Kanske politikerna måste göra en omräkning där,precis som att det kommer 150 000 pers under marknaden – kanske för många, många år sedan! Inte konstigt att Åsele har svårt att hänga med i utvecklingen om man stannar i SÅ gamla banor och räknesätt! Olyckligt!

  2. Sylvia Samuelsson

    Mycket bra klargörande av Åsele kommuns ekonomiska läge.
    Att vi står i en situation där vi måste låna pengar för att betala till pensionerna är inte bra. Åsele är den kommun i vårt område som inbetalat allra minst till pensionskontot. S och V angrep Vi i 5 an när vi hade förmånen att styra kommunen under en kort period för just denna inbetalning till pensionerna. Tur att den finns nu!
    Tycker också att du var tydlig med argumentet som använts runt befolkningsminskning-barnkullar.
    S och V har sett till att denna minskning-utflyttning från kommunen ägt rum.
    Nu gäller det att se framåt !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.