Egons blogg

KS den 29 okt.

Här kommer en liten redovisning av oppositionens arbete, för att utveckla Åsele.

Nu får vi hoppas att vattentaxan blir bra och rättvis. Våra förslag ”rann” igenom KS och blev bara bättre och bättre.  Det blir en fast grundavgift per år 3125 kr, fast avgift per år och byggnadsenhet/lägenhet 1125 kr och en rörlig del 27.50 kr/ kubik för vattnet. Har man eget brunn reduceras alla tre kostnadsposterna med 60% och eget vatten med 40%. Nu återstår bara för KF att fatta det slutgiltiga beslutet.
Här kommer några andra frågor vi kommer att driva i KF 131125:

1. Kommunalrådstjänsten minskas till 50%-tjänst.
2. Medel tillskjuts för att driva Duvans äldreboende vidare som särskilt boende.
3. ”Karusellen” med flyttning av äldre med olika vårdbehov, mellan olika boenden stoppas. Kommunen använder befintliga boenden och vårdplatser, låter bli att bygga om Bofinken för 15-20 mkr och låter demensboendet Tallmon vara kvar. Nödvändiga uppfräschningar av Bofinken görs till en bråkdel av de kostnader, som stora ombyggnationer skulle medföra.
Det skulle innebära att den ombyggda Svalan och Bofinkens lägenheter kan hyras ut på ”öppna marknaden” som trygghetsboenden för äldre.
4. Bidragen ökas till Åsele ungdomsgård, föreningarnas insatser och till studieförbundens arbete
5. Alla gatlampor tänds, där det bor folk. Åsele måste ge ett positivt intryck även när det är mörkt.

 

2 kommentarer

  1. Sven-Gunnar Håkansson

    Reduceringen av alla tre kostnadsposter i VA-taxan med 60% gäller väl om man har egen avloppssanläggning?

    Det är bra att oppositionen har kraft att driva frågan om att minska kommunalrådstjänsten till 50%. Det är helt orimligt att en så liten kommun som Åsele ska ha ett heltidsarvoderat kommunalråd som kostar 12x45000x1,31=707400 kr/år enbart i arvode. Sedan tillkommer alla kringkostnader i form av reseersättningar, flygresor, hotellkostnader mm. för att fylla ut en heltid med innehåll. Minskar man detta arvode kanske kommunchefen får större möjligheter att leda och organisera kommunförvaltningen utan att behöva snegla över axelen för att inhämta rådets synpunkter hela tiden. Med ett heltids K-råd i en liten kommun är risken mycket stor att kommunens anställda vänder sig direkt till rådet och förvaltningsledningar och kommunchef kommer i bakläge i sitt chefsuppdrag.

    Övriga punkter som Du räknar upp stöder jag fullt ut. Föreningslivet och studieförbunden skapar det sociala kapitalet i vår kommun och karusellen runt äldreomsorgen måste stoppas. Här måste Ni politiker lägga fast en politisk linje som vi äldre i kommunen kan känna oss trygga med. Det kan inte vara så att socialförvaltningen handlar på eget bevåg utan politisk styrning. Om så är fallet så missköter nuvarande majoritet sitt uppdrag.
    Sven-Gunnar Håkansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.