Egons blogg

Förbjuden tanke?

 

Just nu arbetas det med att lägga ned särskilt boende på Duvan och Tallmon. Det planeras för en investering på ca 15- 20 miljoner, för att bygga om två av de tre plan som finns på Bofinken vid Åseborgs äldreboende, till särskilt boende. Majoriteten hoppas att denna åtgärd ska spara pengar, men det blir på bekostnad av en sämre valmöjlighet för de gamla. Nu kommer en ny tanke. Hur får vi in mera pengar till kommunen?

Duvan i Fredrika och Tallmon i Åsele, är specialbyggda boenden, som är i mycket bra skick. Det som behövs för att kunna driva vidare på Tallmon är en ny ventilation och brandskydd för ca 1 miljon. Att behålla Duvan i Fredrika, innebär att de äldre kan vårdas i Fredrika och det ger arbetstillfällen i Fredrika. Hyr ut Bofikens lägenheter, efter en uppfräschning, som vanliga lägenheter till gamla som vill bo på Åseborg. Hur ska det gå till?

I dag ökar kostnader för bostadsanpassning och hemtjänsten kraftigt. Om vi ändrar policyn för biståndsbedömning och låter folk flytta in på Bofinken, kommer det in mera pengar på hyran och bostadsanpassning och hemtjänst minskar. Vi slipper dra på oss en stor investering, som är tveksam. I dag har vi särskilda boenden, så det räcker för hela kommunen och det kommer aldrig att behövas flera platser än vi har i dag.

Med en minskande befolkning, måste vi använda våra resurser på rätt sätt. En avveckling av Tallmon kan också leda till rivningskostnader, som inte finns med i de förslagna åtgärderna, då vi har ett överskott av bostäder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.