Egons blogg

Upphandling i Åsele

 

Det finns ett regelverk kring offentlig upphandling. När kommunen ska göra en upphandling, som faller under regelverket för LOU, köper vi den tjänsten av Lycksele kommun. I upphandlingen för ensamkommande barn finns bla. kvalitetskrav som är tydliga. Det finns många tydliga krav som måste uppfyllas, även krav på personalen. Anbuden ska utvärderas enligt en mall, som är lika för alla. Den görs av sakkunniga inom branschen. Verksamheten ska bedrivas i Åsele och med personal i tillräcklig mängd som behövs för att driva en säker verksamhet.

Efter att utvärdering är gjord, presenteras resultatet för politikerna som fattar beslutet. Anbudshandlingarna är inte offentliga, förrän beslut är fattat och jag representerar hela oppositionen och inte bara mig själv som vissa tycks tro. Efter det att jag fått resultatet presenterat, redovisade jag för min partigrupp och sedan fick hela KS en redovisning om hur utvärderingen genomförts av upphandlarna. Beslutet fattades utifrån det anbud som var mest fördelaktigt för kommunen enligt den utvärdering vi fått redovisat för oss. Som fritidspolitiker måste vi lita på de experter vi har till förfogande. Har man gjort en upphandling, måste man respektera utfallet.

Ärendet blev överklagat, för att alla handlingar inte varit inlämnade i rätt tid. Jag har genom egen efterforskning, fått klart för mig att en handling saknades, när utvärderingen gjordes. Vi får se om det var rätt eller fel att ta med det anbudet i utvärderingen. I det läget föreslog oppositionen att upphandlingen skulle avbrytas, kontraktet skulle förlängas med Åsele Gård i ett år och kommunen skulle göra en ny upphandling. Vi blev nedröstade och majoriteten tecknade avtal med den nya entreprenören. Personligen är jag mycket tveksam till den entreprenör, som det tecknats avtal med.

Åsele är en liten kommun, så Bengt Jonsson har alla möjligheter att ställa frågan direkt till mig, så hade han fått korrekta uppgifter till sitt inlägg i VK, som i övrigt var bra.

2 kommentarer

  1. Bengt Jonsson

    Visst Egon kunde jag ha frågat dig direkt , vilket jag gjorde 31/8 när jag först hade hört om beslutet i AU. Svaret jag fick då, där du försvarade beslutet till 100% gjorde att jag inte alls var intresserad av att fråga dig innan jag skrev insändaren – att du nu tycks ha ändrat dig när det gäller det nya företaget som ni hade kolla upp och som försvarades av dig då det struntar jag i då du var med om beslutet. Se ditt eget svar nedan som jag fick då:

    Hej Bengt!
    Företaget är kollat och driver denna typ av verksamhet på flera platser i Sverige med gott resultat. Vi har tänkt på företagsklimatet och Åsele Gårds nya företag har behandlats positivt, men skillnaden är ändå 6 millioner per år. Det är mycket pengar för kommunen och arbetstillfällen kommer att stanna i Åsele. Skulle du vara nöjd med att bli utkonkurrerad på osakliga grunder? Det finns regler för hur en upphandling ska genomföras och det finns ingen anledning att reservera sig mot ett väl underbyggt beslut. Jag anser att beslut ska fattas på affärsmässiga grunder, där för och nackdelar för kommunen vägs in. Hur dom löser lokalfrågan, är inte kommunens problem, men lokalerna måste vara godkända.
    MVH
    Egon

    • Egon Persson (inläggsförfattare)

      Hej Bengt
      I det läget var vårat beslut riktigt, utifrån den information vi fått av upphandlarna. Sedan dess har det framkommit saker som gör att vi ändrat uppfattning i frågan. Observera att det inte är jag ensam som tar dessa beslut, frågan disskuteras i vår grupp och vi enas kring besluten. Det har gått några månader och andra fakta har framkommit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.