Egons blogg

Interpellation med svar?

 

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i en kommun, vald i direkta val av de i kommunen folkbokförda invånarna. Här kan medborgarna se och höra, hur de personer man valt, tar ställning i olika frågor. Det är här din folkvalde ska försvara och driva frågor. Det är här du ska få svar på, om du valt rätt person att företräda dig. Du som väljare måste vara kritisk, gå på några fullmäktigemöten och skapa dig en egen uppfattning.

Interpellation är en fråga i Fullmäktige.  Frågan av en ledamot till en förtroendevald med direkt politiskt ansvar för ett visst område. Interpellationen är en fråga som kräver ett utförligare svar, inte bara muntligt i fullmäktige, utan även skriftligt till frågeställaren. Om ni vill läsa en interpellation som ställdes i senaste fullmäktige och även läsa svaret, gå in på http://www.aselekl.se så hittar du intressant läsning.

3 kommentarer

  1. Gudrun Lindh

    Visst Egon var det en intressant läsning. Intressant för den visar den illa dolda okunskap som både Brage och Margareta vill påskina att de har . Nog vet Margareta att läkemedelsgenomgångar görs varje år på våra boenden. Även att det varje år kontrolleras vikt, nutrition, risken för trycksår, fall m.m
    Vi har en mycket bra äldreomsorg i Åsele. Och det var den långt innan Smedsberg-serien kunde ses på tv. Du ställde en fråga hur vi vill ha det på äldre dar.
    Jag vill kunna få ett boende där jag flyttar in och får stanna till livets slut. Det jag ser idag är gamla sjuka människor som flyttas runt olika boenden varefter sjukdomen fortskrider. Ovärdigt är ordet.
    Därför anser jag inte trygghetsboende är något för mig. Där flyttar man in någorlunda pigg och där personaltätheten är mindre än på särskilt boende.
    Blir jag allvarligt sjuk kanske döende ska jag få den vård och omsorg jag behöver just där jag befinner mig.

    • Margareta Johansson

      Ja Gudrun du har rätt i att jag vet en del om läkemedelsgenomgångar, fall, nutrition och så vidare på kommunens boenden. Nu har det varit olika projekt i dessa ämnen och frågan är hur fortsättningen ska se ut. Därför ställdes frågan till kommunalrådet hur han ser på detta och andra frågor. Ska man kunna göra det som ingick i projekten och säkerställa att vi har bra äldreomsorg i framtiden så borde det synas i budgeten och det gör det inte.
      Alltså ville vi ha svar på dessa frågor av kommunalrådet, men det jag utläser är mest tjänstemännens svar.

  2. Brage Sundberg

    Jag och Margareta Johansson ställde interpellationen för att få en diskussion om äldreomsorgens kvalitet upp på det ”offentliga bordet”, om uttrycket tillåts. Det är alltför många kommunmedborgare, som bara får information från ett håll och man tror att då är det sanningen. Det är viktigt att få beskrivet och diskuterat hur vården fungerar. Vi tyckte att TV-programmet från Lycksele, som tog upp viktiga delområden, var bra att ha som underlag vid en diskussion. Svaren från ansvarig personal var bra och de hade även tankar på vad, som skulle behöva bli bättre. Åsele har en bra äldreomsorg men den kan fortsätta att finslipas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.