Egons blogg

Ledarskap?

 

Efter vårt sista KS-möte, som jag tycker till stora delar var bra, började jag att reflektera över begreppet ledarskap.  En osäker ledare har en inbyggd försvarsmekanism, som ger sig till känna genom ett ironiserande uppträdande och ovilja att jämka i frågor. En bra ledare, ser möjligheten och fördelarna med att få en bred uppslutning kring alla frågor. Med en liten förändring i ett förslag, kan man nå en bred uppslutning och ändå nå samma resultat som grundförslaget.

Man måste också ha klart för sig, skillnaden mellan begreppet ledare och begreppet chef. En chef är en person, som utnämnts av någon på högre nivå och fått befogenheter att företräda arbetsgivarens intressen. Ledarskap bygger på ett förtroende och acceptans som ger inflytande och auktoritet.

”Att få folk att förstå syftet med sina arbetsuppgifter samt få det att kännas meningsfullt, kan tänkas överskrida gränserna mellan chefskap och ledarskap. För att chefen skall bli ledare måste de underordnade välja att följa honom eller henne. I en arbetsgrupp som befinner sig i balans uppfattas chefen som ledare, men om chefen inte lyckas bli erkänd som ledare skaffar sig gruppen andra ledare och gruppen befinner sig då i obalans. Även om chefen accepteras som ledare finns det dock oftast en eller flera informella ledare”. Av Maria Fagerström och Linda Flinthammar

”Ledarskap handlar om att få alla medarbetare att med beslutsamhet och entusiasm sträva mot samma mål. Ledare blir du genom ditt sätt att vara och hur du påverkar andra. Ditt ledarskap formas i dina relationer till framför allt dina medarbetare.” Så definierar organisationen Ledarna vad ledarskap är.

”Förändra sig kan ingen-men förbättra sig kan alla” av Ernst von Feuchtersleben

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.