Egons blogg

Är pensionären nollad?

 

Hur ska vi ha det som pensionär? Har vi tappat all rätt till att få välja själva den nivå av service vi vill ha? Vilka ska bestämma, kommunen eller du? Jag tycker att som pensionär, ska jag kunna välja hur jag vill bo, vilken mat jag skall äta, när jag ska gå lägga mig och när jag vill kliva upp.

Jag tror att vi 40-talister har höga krav. Det ska erbjudas äldreboenden, med olika servicenivå efter behov. På dessa boenden, ska det finnas minst två maträtter att välja på dagligen. Maten ska vara lagat på orten av bra råvaror. Om jag vill, ska jag kunna bli serverat ett glas vin till maten. Det förfaller mig självklart, att vi ska få välja hur vi vill tillbringa vår tid på livets upplopp.

Kommunen måste förstå, att all äldreomsorg är en service och den måste anpassas till efterfrågan och inte till en budget. Det måste vara vi pensionärer, som gör beställningen på hur vi vill ha det och kommunen planerar, budgeterar och räknar fram ett pris för brukaren. Jag tror att alla pensionärer är beredda att betala, för bra service i trivsamma miljöer. Detta skulle betyda ett stort lyft för både brukare och personal.

Detta är ingen omöjlighet och behöver inte innebära någon fördyring för kommunen. Det finns kommuner som arbetar med äldreomsorgen på ett liknande vis. Det som behövs är kompetens och mod. Saknas det, är det enklast att göra, som man alltid gjort. Det kostar mer och servicen försämras, genom uteblivna inkomster.

”Ingen är så gammal, att han inte tror att han kan leva ännu en dag”. Latinskt ordspråk.

En kommentar

  1. Gunnel Linné

    Det har mer och mer gått upp för mig att jag snart tappar bestämmanderätten över mitt liv. Det kommer en biståndshandläggare som avgör hur ofta mitt köksgolv ska torkas och att fylla fågelbordet är säkert inte möjligt. I tidningen Veteranen var det för en tid sedan en artikel om just den yrkesgruppen. Den måste vara ganska onödig.
    Att betala för bra service har säkert ingen något emot, i dag får vi betala för dålig service, men inte många protesterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.