Egons blogg

Fullmäktiges sammanträde 140519.

 

I senaste s-bloggen i VK, som, inom parentes, inte har någon personlig undertecknare, kritiserar man oppositionens agerande vid senaste fullmäktige i Gafsele bygdegård. Själv var jag på semester, så jag kunde inte delta i detta fullmäktige. Bloggen ska inte få stå oemotsagd, så därför publicerar jag vad Brage Sundberg skrivit i denna fråga, han deltog i mötet.

”Vi har fullt förtroende för tjänstemännen i Åsele?”

För den åhörare, som fanns på plats vid fullmäktiges sammanträde 140519, står det nog klart att den känga som s-bloggen ger, är riktad mot mig.

Jag framförde synpunkter på årsredovisningen, i vilken man bl.a. nämnt tre frågor som fått stor uppmärksamhet under 2013. En av frågorna handlade om upphandlingen av boende för ensamkommande flyktingbarn. Jag kallade i mitt anförande denna frågas hantering för ”katastrofal” och det står jag för. Jag tyckte också att kommunen borde skaffa sig bättre kompetens på upphandlingsområdet.

Även om tjänstemän handlagt ärendet så är det politikerna, som fattar beslut. Hade Peter L satt sig in i frågan och förstått att processen inte hade gått rätt till, hade han kunnat ha dialog med berörda tjm och sett till att processen skötts korrekt. Nu är ju det tyvärr en omöjlighet eftersom s-majoriteten varje gång vi diskuterar förslag från tjänstemännen, använder sitt mantra ”vi har fullt förtroende för tjänstemännen”. Med det svaret stympas diskussionen vid sammanträdesbordet och varje annan tanke i ett ärende faller platt till marken. Därför är det naturligt att jag vill ta upp en sån hantering till allmänhetens kännedom och om tjänstemännen tar illa vid sig, faller ansvaret för det på den beslutande politiken där Peter L har huvudansvaret.

Så här skriver man i s-bloggen:” Givetvis har vi kontakt med tjänstemännen under projektens gång, där vi håller oss uppdaterade, ställer frågor och ger synpunkter. Denna möjlighet har även oppositionens företrädare! Varför inte utnyttja denna möjlighet istället för att ifrågasätta deras kompetens och integritet på fullmäktige?”

Oppositionen har sannerligen försökt få information i ärendet men det har inte varit populärt hos majoriteten och det vet ni. Vad oppositionen söker är fakta på bordet för att kunna vara med och fatta beslut, som följer lagar och förordningar. Vi vill, lika lite som någon annan, att Förvaltningsrätten ska behöva granska beslut och döma kommunen att göra om handläggningen av beslut och med risk att kommunen i slutändan får betala skadestånd.

Kommunmedborgarna måste få veta hur regerandet fungerar i kommunhuset i Åsele.

Att det finns stort intresse visar bl.a. den fullsatta Kaffestugan när K-rådet informerade om nämnda upphandling. Åhörarnas reaktioner är ett tydligt kvitto på att man inte anser att tjänstemän och politiker gjort ett bra jobb i frågan.

Brage Sundberg

Åsele

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.