Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sprängningar, påtryckningar och skrämsel


Jag har länge tvivlat på att en majoritet av sprängningarna (många så helt mål- och meningslösa) är ”gängrelaterade” i vanlig bemärkelse. Skjutningarna är däremot en del av kriget mellan knarklevererande ligor. Där ser man en mening ur de samvetslösas perspektiv.

Ibland kan man ana syften när sprängdåd drabbar restauranger och näringsverksamheter i gråzon, men varför skulle klangäng och allmänkriminella blåsa av slumpvisa sprängladdningar, ofta vid tomma fastigheter och kontorshus? Inget att vinna, men risk att upptäckas, åka fast och hindras i liv och kriminell karriär.

Var finns nyttan? Vilka tjänar på gagnlösa explosioner?
GW Persson och andra börjar nu tala om att många sannolikt görs av nationalistiska våldsinriktad grupper som vill piska upp motsättningar, hat, rädsla och en opinion någorlunda i deras riktning. De kan i sin tur vara stödda av krafter som inte smutsar ner egna händer, men vill trycka landet i en önskad riktning. Bilbränder i utsatta områden har förmodligen i huvudsak orsakats av unga arga nysvenskar, kanske AFA-liknande grupper ibland, men har ibland även avslöjats som försäkringsbedrägerier. Unga invandrare uppger också att det hänt att man erbjudits pengar av utländska journalister för att bränna bilar. Man kanske kan tjäna en hacka på att cykla ut med lite byggdynamit också.

I några länder göds bilden av Sverige som ett kriminellt, brinnande kaos. Den bilden är helt enkelt inte sann, inte i storstäderna heller. Det ökande antalet galenskaper och våldsdåd till trots. Ryssland och Kina tycks toppa svartmålningen. Det är sorgligt att de får så mycket aningslös hjälp inifrån vårt eget land. Ingen politisk makt och karriär kan vara värd att man hjälper till med denna nedbrytande verksamhet. Att man skrämmer människor med de ”snednationalistiska” hemsidornas skruvade, enögda bild av ett undergångsland där morden flerdubblas, automatsalvorna viner över gatorna och sprängningarna liknar dem i Afghanistan. Det är ju inte sant.

Vi har verkligen seriösa problem med utanförskap, utsatta områden och knarkbruk som gör några kriminella stormrika och extremt våldsbenägna, de flesta bara våldsbenägna och utnyttjade. Vi har människor som vuxit upp mitt i våld vi aldrig sett maken till, vant sig vid detta och som tappat respekten för liv. (Och så oerhört många fler som ser likadana ut, men som flytt för att undkomma vansinnet) Vi har problem med ett rättsväsende som ofta upplevs för tandlöst och på sina håll skolor som inte fungerat för sin målgrupp vilket medverkat till att unga, ofta invandrade, valt fel väg. Vi behöver fler synliga poliser med nya strategier. Vi behöver skarpare konsekvenser för dem som väljer kriminaliteten, tidiga insatser i utsatta områden och måste bevisa för så många fler att den kriminella vägen är den ultimata loservägen. Vi behöver få samköra register i rimlig omfattning för att stoppa dem som idag t.ex. har flera identiteter (inte bara vissa försvarsministrar) och kan plocka pengar man inte ska ha av sina medmänniskor. Det gäller även pursvenska gängkriminella knarkleverantörer som HA och andra som i överväldigande omfattning har visat sig ha orättmätiga bidrag som basinkomst som ger dem tid att vidareutveckla kriminaliteten. Vi kan inte ta emot och fylla på de utsatta, trångbodda områdena med människor i den omfattning vi gjort de senaste åren. Samhället måste inte minst i högre grad utbilda människor till jobb som finns och bli bättre på att styra i den riktningen. Vi behöver varje hederligt arbetande människa, oavsett ursprung. Så tror jag det är.

Och ändå. Bilden som många alt-right-sidor på nätet ensidigt trummar fram stämmer inte. Sanningar, halvsanningar och lögner processas till en enkelriktad, giftig och fördummande cocktail med en tes – allt ont i samhället är den stora invandringens fel och nu krävs enkla, resoluta lösningar och ett annat sorts ledarskap. En nationalistisk ”skränhöger” med skrämselagenda och oklara mål förtjänar inte stöd från någon. Definitivt inte från en konservativ som vill bevara det som fungerar, lyssna, samla och agera konstruktivt istället för att driva isär. Som vill ersätta eller förbättra det som inte gör det och inte vill se snabba, oöverlagda ”revolutioner” med lösningar alltför enkla för att fungera.

Sammanfattningsvis, det finns de som vill skrämma oss i sin riktning och vill vi ska bli ”nyttiga idioter” (Kolla Wikipedia). Jag tror sprängningarna till stor del kan vara en del av deras projekt. Något jag inte på något vis vill underlätta. Jag är tacksam för mitt Sverige, ett av världens bästa länder som jag vill vara med och ta hand om, skydda och förbättra så gott det bara går.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tackar. Åtskilliga lär inte hålla med.
   Vi lever i en svartvit tid av enkla budskap, lätta lösningar, aningslöshet, historielöshet och makthunger. Mitt i detta måste vi hålla oss så nära sanningen vi kan, medan vi hanterar problemen, farorna och möjligheterna vi har.

 1. Bergis

  Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna och de partier som vill öka invandringen till Sverige.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   De partier som vill öka invandringen till Sverige är få. Liksom de som fällts för sprängningar.

 2. Brorson

  Mig veterligt har varken Damberg eller Löfvén skyllt på extremhögern. Varför har de inte? Sossarna är nu så hårt trängda av alla sprängningar och skjutningar, så att Löfvén inte hade missat chansen att skylla på extremhögern eller SD, om det funnits minsta grund för misstanke att de ligger bakom.

  Men Jan Nilsson gör naturligtvis rätt i att inte låta extremhögern alltför lättvindigt komma undan varje misstanke. Å andra sidan tror jag att Damberg och Löfvén hålls informerade av SÄPO. SÄPO vet vilka högerextremisterna är, var de bor och vad de gör. Och var de befinner sig när det smäller. Och detta begränsar högerextremisternas handlingsutrymme. Vi får inte inbilla oss att nassarna har blivit snälla små lamm, som inte längre vill underblåsa motsättningarna mellan invandrarna och den ursprungliga befolkningen- eller skada det svenska samhället på andra sätt.

  Att Ryssland skulle placera bomber i Sverige för att få näring för sin kritik mot Sverige är bara alltför långsökt. Mig veterligt har inte ens Carl Bildt – som annars inte sparar på krigsretoriken mot Ryssland – påstått det. Svenska politiker – och inte minst Car Bildt – svartmålar Ryssland alldeles enormt. Denna svartmålning av Ryssland behövs för att bortförklara behovet av upprustning av det svenska försvaret efter alliansregeringens sabotage mot detsamma. Kapitalförstörelse för mångmiljardbelopp.
  Då behövs en ”ny” och jättefarlig yttre fiende att skylla på.

  Är det då konstigt att den statsstyrda ryska propagandan såväl som enskilda ryssar, som känner sig sårade av de svenska påståendena att Ryssland inte skulle vara en demokrati, inte ens en halvdemokrati, slår tillbaka med att elementära mänskliga rättigheter alltmer sätts ur spel i Sverige, att den svenska staten inte förmår skydda sina invånare mot den utifrån kommande politiska extremismen? Resurserna räcker kanske inte längre än till kontrollen av den inhemska högerextremismen?

  Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik sa sanningen i en TV-intervju häromdagen, apropå den irakiske försvarsministen, som blev svensk medborgare efter rekordkort tid i Sverige, trots att han inte ens försökt dölja sin militära bakgrund i diktaturens tjänst: Det är inte bara flyktingar, som söker asyl i Sverige, utan också personer som låtsas vara flyktingar, men har andra avsikter än att söka skydd från förföljelse. Och nu har vi alla återvändande IS-krigare med svenskt medborgarskap.

  De har levt som illegala invandrare i Syrien och Irak, där de har fördrivit eller mördat den inhemska befolkningen, stulit deras hus som de har bosatt sig i, o.s.v. Varför skulle de inte bete sig på samma sätt i Sverige mot det svenska folket – och mot invandrare som inte vill lyda dem? Till detta kommer alla utlänningar, som inte ens försökt få uppehållstillstånd, som kommer inkognito, begår sina brott och lämnar landet kort efteråt. Kanske dags att börja renodla begreppen.

  Det finns kriminella invandrare, och till dem ska inte alla invandrare räknas, och en ”invandrarrelaterad kriminalitet”, som består av personer som INTE är invandrare, men har åkt snålskjuts på flyktinginvandringen. Har vi haft kontroll över våra gränser, vilka som har rört sig över gränserna och vilka som vistas i landet? Över alla asylsökandes identitet och deras tidigare förehavanden?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det blir intressant att se utvecklingen på området. Jag tror Leif GW Persson är något oroande intressant på spåret. De som försöker följa och hindra det som händer bör följa nyttan.
   Vi har seriösa problem när det gäller att ha koll på vilka som kommit till Sverige. Kaoset med samordningsnumren är så stort att man inte tror det är sant. Här ligger ett stort, mödosamt och dyrt arbete framför oss.

 3. Eilert

  Låt oss glömma allt vad straff heter och koncentrera oss på att skydda oss själva:
  När någon skadar någon annan eller någons ägodel låses han/hon in en månad så snart vederbörande grips och en jourdomstol fastställer om vederbörande är skyldig och brottet medvetet. Upprepas det blir inlåsningen 2 månader, tredje gången 4 månader o.s.v.
  Ev. skadestånd behandlas i vanlig domstol, liksom i dag.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag tror att man ska kunna dömas till livstid på direkten, om det är
   rätt påföljd. Från vissa måste samhället helt enkelt skyddas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.