Johans nyheter

Spännande fullmäktige med rekord i repliker!?

Det blev en lång debatt i fullmäktige idag. Vi behandlade budgeten och det var många som ville kommentera, ändra lägga till och dra ifrån. Jag tror vi pratade budget i ca 2 timmar faktiskt. Det kan tyckas mycket då vi i år suttit många timmar tillsammans och jobbat. Men med hela tiden nya prognoser och nya direktiv. Med tanke på det så beskrev jag inledningsvis 2010 budget som svag men realistisk. De finansiella målen kommer inte att uppfyllas och konstigt vore det om vi skulle lyckas med det då vi befinner oss mitt i en ekonomisk kris. Ola Dahlgren  en av våra revisorer uttryckte sig att kanske målen inte är relevanta utifrån dagens tuffa läge.

Mest debatt blev det kring intraprenader eller rättare sagt hur skrivningen skulle vara i verksamhetsplanen. Jag njöt av att många gick upp i talarstolen och sa sin mening. Mest synd var det att man debatterade en ickefråga. Vi är alla överens om att intraprenader är bra för kommunen. Majoriteten vill att de anställda ska vara initiativtagare för att det ska lyckas, oppositionen att politiken ska trycka på och bestämma. Vad som är bäst kan nog historien berätta till viss del. Vår intraprenad Spiran i Vännäsby gick långt över tiden innan den blev av, oppositionen klagade och tryckte på. Per-Erik tog det lugnare och personalen hann med. Det ser ut som det fungerar väldigt bra på Spiran, kanske extratiden behövdes för ett lyckat resultat.

Men som sagt det debatterades utan att vi egentligen har skilda åsikter. Men mycket positivt att så många ville säga sitt.

Läste nyss Hans-Inges blogg om att majoriteten talar med kluven tunga. Jag håller inte alls med, snarare talar vi utifrån erfarenhet och vilja att lyckas. Fånigt att uttrycka sig som H-I då vi egentligen är överens. Men H-I vill kanske blåsa upp frågan större än vad den är, eller hitta roliga uttryck.

H-I kommenterar vidare att Stina Jansson inte fick bra svar på vad som är överskådlig tid. Jag sa  ungefär så här. Vi bedömmer att realistiskt är tre-fyra år men det har inte med mandatperioder att göra. Sen ska man komma ihåg att förutsättningarna kan förändras väldigt snabbt, det kan komma nyheter från vår regering som snabbt kan ändra förutsättningarna.

Jag försöker ge raka tydliga svar. Jag tror Stina förstog. Jag ska kolla med henne vid tillfälle, vi är ju byagrannar.

4 kommentarer

 1. Stina Jansson

  Hej Johan!
  Den fråga du hänvisar till gällde alltså det förslag som s & v presenterat om byskolorna där man säger att man inte kommer att föreslå nedläggning eller förändring av kommunens byskolor under överskådlig tid. Men hur definierar ni ”överskådlig tid”? Jag tycker att du gav tydligt besked, sedan är det ju en annan fråga om 3-4 år är ett tillräckligt långt perspektiv för att man ska hinna se effekterna av det landsbygdsutvecklingsarbete som aviserats? Och känner sig potentiella inflyttare tryggade av ett sådant besked? Vill barnfamiljer eller unga människor med längtan efter barn köpa hus i byarna när skolan endast fått en tidsfrist på 3-4 år? För att kunna utveckla & marknadsföra landsbygden måste vi veta vad vi har att erbjuda, och det måste finnas en tydlig politisk vilja och profilering. Jag är villig att satsa och jobba stenhårt för att behålla den nuvarande skolorganisationen, är ni från s & v det?
  Det är viktigt att definiera och tydliggöra begreppen; nu vet vi vad ”överskådlig tid” innebär så då kanske det är dags att definiera ”långsiktighet” och ”långsiktigt hållbart”, hur lång sikt rör sig dessa begrepp om?

 2. Johan Söderling

  Hej Stina!
  Det finns inga problem med långsiktighet i kommunens beslut. Jag tror det var just kring långsiktighet som jag svarade på frågan vad som skulle ligga till grund för majoritetens beslutdå vi var på fullmäktige i Strand. Det finns en klar och tydlig politisk vilja hos majoriteten att utveckla kommunen just långsiktigt. Det är det som kommer att prägla besluten framöver. Jag tror och hoppas på fler engagerade från byarna då det framöver inbjuds till samråd. Jag hoppas du nu förstår att beslutet att för ”överskådlig tid ”är just långsiktigt.Så långsiktigt man nu kan säga. Det var det jag försökte konkretisera så att alla skulle förstå att det inte bara gäller fram till valet, eller att vi har nåt annat i bakfickan. Men som jag tidigare kommenterat ligger inte alla bollar hos kommunen. Mycket kan förändras i omvärlden som kan påverka situationen för Vännäs kommun och dess medborgare. Men majoriteten har för avsikt att detta förslag gäller för överskådlig tid.
  Jag ser nu fram emot att många krafter hjälps åt att marknadsföra vår kommun som det goda samhälle det är. Att leva bo och verka i.
  Johan

 3. Hans-Inge Smetana

  Ja håller med att debatten möjligen skenade iväg lite. Men vi vet hur trögt det är med förnyelse i vår kommun och att släppa makten till folket. Vi är rädd att det inte blir av trots att jag mycket tydligt vet din o Sonjas inställning. Men ni är ju inte ensam som ska tycka till. Ni har ju hela arbetarkommunen att dras med. Så vis av erfarenhet krävs ibland att man pekar med hela handen från KF för att det i slutändan ska bli nåt.
  Din företrädare pratade ofta om att runda hörnen i den kommunala verksamheten. Vet att du också delar den.

  Självklart tror jag också (och inte bara tror utan en nödvändighet) på att det måste vara ett underifrån perspektiv. Att personal ska känna stöd o trygghet att själv ta över lite av makten till sin vardag. Det ger ökad effektivitet, trivsel o då blir de bättre för brukarna.

  Men Johan. Nu måste vi hjälpas åt att ge nycklarna o stöd så de blir verkstad av det vi säger. Ord har ingen betydelse annars. Här får vi hjälpas åt. Och uppriktig tror jag att vi måste våga tänka nytt för att vara ”Umeregionens Schweiz.” Vi vill ju att folk ska välja Vännäs. Då måste mångfalden till för att konkurrera med t ex Umeå.

  För övrigt är det kul att du är ute o bloggar. Då behöver vi inte sluta debattera bara för att sammanträdena är slut.:-)

 4. Stina Jansson

  En replik: Det jag bad dig definiera Johan,var vad s & v menar med ”överskådlig tid” i pressmeddelandet om skolornas framtid, och ditt svar var ”3-4 år”. Och om du verkligen menar att det är långsiktighet så blir jag faktiskt besviken. I detta sammanhang tycker jag att 3-4 är en kort tidsperiod. Politiken måste ge ett tydligt besked om vad man VILL och vad man strävar efter, sedan förstår ju alla att om förutsättningarna drastiskt förändras måste man fatta beslut efter det. Men för att kunna jobba med att utveckla kommunen och landbygden måste vi veta vad vi har att erbjuda och vad den politiska intentionen är. Vi som bor i kommunen är era allra viktigaste ambassadörer, och vi kommer säkerligen att kunna bidra med bra idéer i detta utvecklingsarbete, och till viss del handkraft, men ramar & medel måste naturligtvis komma från kommunen. Jag ser fram emot att få höra mer om detta vid samrådet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.