Johans nyheter

Byskolornas överlevnad

Jag får  många frågor från en och samma person om byaskolorna och deras framtid.

Frågeställaren vill ha konkret svar ja eler nej om framförallt Pengsjö skolas överlevnad. Samma person säger sig fått löfte från alliansen om att skolan ska finnas kvar nästa mandatperiod.

Jag har förstått att det det var irriterande att vi i majoriteten gick ut med att vi ville satsa på byskolorna för ökad attraktion för Vännäs och därigenom ökad befolkning. Vårt mål är att det ska bli fler som upptäcker vår fina kommun .

Tillbaka till ev. löften om byskolorna. Jag har inte velat och kommer ej heller att avge löften som jag inte äger möjlighet att ge. Överlevnaden för våra byskolor ligger helt i om skolorna har ett elevunderlag som räcker. Om skolorna fortsättningsvis kommer att ett tillräckligt elevunderlag beror mycket på byarna själva, om fastigheter bjuds ut till försäljning, om tomter avstyckas m.m.

Vi i majoriteten har lovat satsa på byskolorna genom investeringar i Bråns skola, förskola i Tväråbäck samt genom att stötta Ekonära mat projektet i Pengsjö. Vi vill också genom att tillsammans med landsbygdsrådet medverka till  att landsbygdsutvecklingsområden bildas och därigenom öka möjligheten till ökad inflyttning och på så sätt säkra elevunderlaget för byskolorna.

Vännäs landsbygds framtid är ljus om vi tillsammans jobbar för det. Vi politiker och vi kommunmedborgare.

En frågeställare tyckte det var på tiden att jag tvingades "släpa mig till Pengsjö" och inviga Ekomatprojektet. Vad den personen inte vet är att jag haft många samtal med Sussie om hur kommunen kunde stötta detta projekt. Så tvärtemot vad frågeställaren säger så är det projektet något som jag stöttat hela vägen.

Men det är klart, det kan ju inte frågeställaren veta. Men fråga gärna Sussie så får du höra.

 

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Ett mycket bra svar och en mycket bra förklaring, varför ingen politiker, d.v.s. inte heller oppositionen i Vännäs, kan ge några absoluta löften om framtiden för byaskolorna. Därtill finns det alltför många okända faktorer i byarnas utveckling rent allmänt. Löftet att arbeta för byarnas utveckling rent allmänt från majoriteten borde vara ett löfte gott nog för alla.

 2. Kalle

  Kommunalrådet skriver: ”Jag har inte velat och kommer ej heller att avge löften som jag inte äger möjlighet att ge. Överlevnaden för våra byskolor ligger helt i om skolorna har ett elevunderlag som räcker.”
  Det har han mage att vräka ur sig fast han vet att elevunderlaget till Pengsjö skola är säkrat för mer än en mandatperiod.
  Noterbart är också att Söderling även drar in kommunens övriga byskolor i sitt inlägg. Så mycket var alltså deras tidigare löften om byskolorna värda när det kom till kritan.
  Det är också patetiskt att K-G Sjöström från Brån gör sig till talesman för borgarna.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Min ”patetiska” kommentar om det omöjliga i ens för den borgerliga oppositionen att ge några absoluta löften om framtiden för byaskolorna, vill signaturen Kalle inte förstå.

  Ingen kan ge några säkra löften om hur vår landsbygd kommer att utvecklas. Däremot KAN vem som helst ge löften om vad som helst. Det var därför fel av mig att skriva att oppositionen inte KAN ge absoluta löften om skolornas framtid.

  Jag undrar om Kalle fattar vad jag menar nu efter detta förtydligande?

 4. Kalle

  K-G skriver ”ingen politiker, d.v.s. inte heller oppositionen i Vännäs, kan ge några absoluta löften om framtiden för byaskolorna. Därtill finns det alltför många okända faktorer i byarnas utveckling rent allmänt.”
  Du låter påskina i förtäckta ordalag att jag efterlyst orealistiska garantier för en obestämd framtid. Det jag efterlyst är garantier för nästa mandatperiod till och med 2014 och ingenting annat. Läs frågorna.
  Det må vara dig förunnat att ha fått axla rollen som vänsterns Don Quijote i Vännäs, men håll dig till sanningen och vilseled inte som kommunalrådet besökarna på bloggen.

 5. Stina Jansson

  Johan, det låter jättebra att S vill satsa på byskolorna, men så länge de fina orden inte åtföljs av handling är i alla fall inte jag lugnad. Ännu har inget arbete med värmeförsörjningen till Bråns skola påbörjats, och det verkar som att det dröjer innan Tväråbäck får den utlovade förskolan. Lokalerna i Vännäsby ser inte heller ut att fyllas med nya verksamheter i första taget, istället drar byggivern fram inom skolförvaltningen.

  Jag förstår om du upplever de upprepade frågorna som tjatiga men du måste förstå att det fortfarande finns stor oro ute i byarna. Ta detta på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.