Vågar man resonera om arbetstidsförkortning?

Sambon arberar i helgen, så jag och Erik har en en av våra "grabbhelger", i och för sig ganska kul vi funderar just på om det är Leos Lekland, Kusin Anna eller Badhuset i Holmsund som skall vara målet.

Jag har funderar en del på detta med arbetstid. Nu jobbar Johanna helger och jag har själv tidigare arbetat på schema så jag vet hur det är.

Vi har i Sverige ett heltidsmått på 40 timmar per arbetsvecka om man arbetar vardagar. Detta blir i realiteten 38 timmar och 15 minuter per vecka eftersom en del helgdagar infaller på vardagar.

Om du jobbar på rullande schema och exempelvis jobbar både vissa helger och kvällar så har du en viss arbetstidsfökortniing inlagd i ditt heltidsmått, men det är en väldigt liten sänkning. vi talar om en halv till någon timmes arbetstidsförkortning per vecka. Vilket jag inte tycker står i proportion till den extra belastning det innebär att arbeta kvällar och helger.

Och jag tror också att detta är en av anledningarna till att så mångsa kvinnor inom omsorgerna när man får frågan om man önskar gå upp till att arbeta heltid svarar nej. Man upplever helt enkelt arbetet som för tungt. En upplevelse som förstärks av att man jobbar både konstiga tider och konstiga dagar.

Jag tror att ett förändrat heltidsmått så du inte behöver jobba lika många timmar per vecka för att komma upp till heltid vore bra.

Personligen arbetar jag hellre 40 timmar per vecka kontorstid än 35 timmar per vecka om jag skulle ligga på schema!

Men nu skall vi dra nytta av Sambons schemalagda arbete hetaste  budet just nu från min motpart är både Leos Lekland OCH Badhuset TILLSAMMANS med Kusin Anna

"Det blir världsrekord pappa! Vi har aldrig varit på både Leos och Badhuset på samma dag förut!"

 

5 kommentarer

  1. Ola Berg

    Eller så avskaffar man begreppet ”heltidsmått” överhuvudtaget. Vad som är rimligt beror så mycket på vilken typ av arbete det handlar om, så det borde helt och hållet vara en förhandlingsfråga mellan arbetaren och arbetsköparen.

    40-timmar på kontor under kontorstid är som du säger inte detsamma som skiftarbete i industrin eller rullande scheman i vård och omsorg.

  2. Fredrik

    En stor del av mina kollegor som är kvinnor inom vården arbetar deltid också för att de har en man som tjänar betydligt mer än dom och det innebär att dom inte behöver jobba heltid för att ändå ha en bra ekonomisk standard. Som man arbetande inom vård och omsorg så är det så att man är så illa tvungen att arbeta heltid för att få allt att gå ihop. Jag skulle gå ner på 75% omgående om jag hade råd, det är tungt att jobba heltid inom vården.

  3. Mattias Larsson

    Svar till Ola Berg (2009-10-24 11:42)
    Håller helt med. Problemet är ju att så mycket av samhället bygger på att du ”jobbar heltid”
    Alla system bygger ju på att man skall ange hur många procent man jobbar.

    Och att jpbba Mån-Fredag kontorstid är något helt annat än att jobba på schema eller skift.
    Vore det bra att jobba skift skulle ju alla kontor köra treskift så man bara behövde 1/3 av alla skrivbord.

  4. Mattias Larsson

    Svar till Fredrik (2009-10-24 19:31)
    Jag tycker att alla oavsett kön skall ha möjlighet att tjäna det man behöver för att klara sig ekonomiskt.
    Låter inte särdeles modernt att kvinnan jobbar deltid för att hon har råd till det.

  5. Fredrik

    Omodernt men i praktiken sant. Inte många kvinnor på min arbetsplats som arbetar heltid. Man har ju delad ekonomi i ett äktenskap eller förhållande. ( De flesta iallafall)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.