Regeringen satsar på förnyelsebar energi

På torsdag kommer regeringen att besluta om nya kvoter i elcertifikatsystemet. Det är det så kallade "tredje benet" i svensk energiproduktion som ny håller på att ta form. Som en direkt effekt av energiöverenskommelsen från i fjol.

Detta gör att det vi kommer att uppnå målet att minst 50% av den totala energianvändingen kommer att vara förnyelsebar år 2020, samtidigt som Energimyndigheten bedömmer att Sverige kommer att ha ett elöverskott under de närmaste 20 åren.

Detta kommer att vara väldigt viktigt bre för oss privatkunder men även för den elintensiva industrin.
Med denna vinters elpriser i tankarna så är det ju lätt att förstå vikten av en stabil elförsörjning.

Dessutom avisterar regeringen än mer insatser för att stimulera till ökad energieffektivisering ett spdant exedmpel är förslaget om timmätning av elförbrukningen.

Jag är väldigt glad att se att "proppen" verkar ha släppt och att vi nu ser en snabb och positiv utveckling avseende förnyelsebar energi.

Mer finns att läsa i Maud Olofssons artikel på Dagens-Nyheter

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Anders Dahlin

  Bra tycker jag också, men du glömmer Centerns medverkan till att ekonomiska föreningar skattas sönder och samman – energiskatter, skatt på mellanskillader på fiktiva värden på tillhanadhållen energi. Känns inte som centerpolitik som jag vill ha den! Rimmar illamot ”centerorden” decentralisering,miljö, lokalsamhälle, glesbygdsutveckling, näringslivsgynnande etc.Synd.

 2. Mattias Larsson

  Svar till Anders Dahlin (2010-03-03 21:19)
  Hej Anders, precis som du tyckr jag att lagen om uttagsbeskattning på ett olyckligt sätt missgynnar vindkraftskooperativ. Men Centerpartiet har inte infört någon ny skatt Uttagsbeskattingen från 1928 innebär att beskattning ska ske som om tillgången överlåtits eller tjänsten tillhandahållits till marknadspris. Här hanteras alla ekonmiska föreningar lika, Vindkraftskooperativ, Konsum, OK eller Lantmännen.
  Centerpartiet föreslagit ett särkilt avdrag i den avräkningsmodell för uttagsbeskattning som tillämpas för att motverka uttagsbeskattningens negativa följder.
  /Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.