Hur gamla kommer vi att bli?

Är på ett seminarium om Social och Ekonomisk häsa anordnat av Folkhälsoråden i Umeregionen. Har precis lyssnat till professor Urban Janlert som visat siffror om hälsoutvecklingen i Sverige och Västerbotten.

Vi har ju haft en rent fantastisk utveckling vad gäller hälsan, under de senast 100 åren har medellivslängden ökat med 50 år!

Medellivslängden i Sverige är för närvarande 84 år för kvinnor och 80 år för män. Och medellicslängden ökar med ungefär 4 månader per år.

Detta skulle göra att medellivslängden i Sverige när fyller 80, är ungefär 96 år!!

Onekligen en utveckling som både är spännande och kanske skrämmande.
Hur gör vi för att skapa ett liv värt namnet när vi alla blir så mycket äldre?

4 kommentarer

  1. Robert Sköldenborg

    Du ställer en väldigt bra fråga i slutet samtidigt som du skriver att vi haft en fantastisk hälsoutveckling de senaste 100 åren. Jag antar att vi har helt olika definition på hälsa. För mig är inte hälsa att leva länge, för mig är hälsa att leva så bra som vi bara kan. Kvalitet för kvantitet helt enkelt. Sen så kommer ju livslängden som en bonus om vi lever hälsosamt. Jag skulle inte säga att vi är friskare idag pga så många som är kroniskt sjuka. Visst, de lever men de är långt ifrån friska. Så frågan du ställer är jättebra, hur skulle du vilja lösa det?

  2. Hampus Eskilsson

    Nu vill jag inte låta pessimistisk, men det kommer att avta snart, medellivslängden.
    Om vi såklart inte börjar röra på oss mer än idag.
    Det kommer att komma välfärdssjukdomar som gör att medellivslängden inte kommer att skjuta i taket, utan sjunka lite, om vi inte upptäcker medicinsk bot mot fetma..
    Men din frågeställning är intressant, rent ekonomiskt kommer det bli skitdyrt för sverige med så många gamlingar 😛 Framtiden blir spännande!
    ///Hampus, (c)

  3. Mattias Larsson

    Svar till Hampus Eskilsson (2010-05-21 14:14)
    Håller helt med dej Hampus, det är rimligt att anta att övervikt ich andra välfärdssjukdomar kan börja komma att minska medellivslängden. Men vi får se hur det blir. Sedan så är det ju en gigantisk utmaning hur man skall hantera det faktum att vi kommer att bli jättemånga som är gamla i framtiden. Både sett ur ett humanistiskt/etiskt perspektiv mn givvis också rent ekonomiskt.
    /Mattias

  4. Mattias Larsson

    Svar till Robert Sköldenborg (2010-05-21 13:26)
    Hej Robert. Du har helt rätt hälsa och livslängd är inte riktigt samma sak, dock brukar man använda mdellivslängd som ett sätt att defeniera hälsostatusen i ett land. Men hälsa är ju ett begrepp som är både exakt och subjektivt – handlar ju rätt mycket om hur jag mår. Och med allt bättre förutsättningar att behandla sjukdomar och krämpor så kommer fler och fler att leva längre fastän de har lite sämre hälsa. Det viktigaste är tror jag att försöka hålla människor friska längre så att den period å man upplever sin hälsa som dålig inte blir så lång
    /Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.