Brattby Vårdhem återigen stängt

Jag blev oerhört förfärad över bilderna på de bärplockare som skulle bo på fd. Brattby Vårdhem, där det nu saknas både el och vatten.

Som tur är så är Umeå Kommuns miljöinspektörer snabba och handlingskraftiga. I samband med gårdagens presidieberedning med miljönämnden fick vi information om situationen på Brattby och att om elen och vatten inte var anordnat så skulle man få ordna annat boende för dessa bärplockare. Det har nu skett och de skall nu bo på sanatoriet i Hällnäs. Och ett återbesök kommer att göras i morgon för att kolla att lokalerna verkligen är tömda.

Jag tycker det är förjävligt att människor skall åka över halva jorden för att inhysas på detta sätt. Vilken människosyn har man då man tvingar folk att bo utan el och vatten?

Jag tror att det vara finns två sätt att få ordning på bärplockningsproblematiken. antingen förbjuder man utländska bärplockare, eller så gör man plockningen skattefri för alla.

Kansek ända sättet att bli av med bemanningsföretagen som är de enda som tjänar på detta.

22 kommentarer

  1. Roger

    Jag med tycker det är förjävligt att människor skall åka över halva jorden för att inhysas på detta sätt.Men ännu värre är ju att till 90%är det deras egna landsmän som ligger bakom,Antingen ensamna eller som bulvaner åt bemanningsföretagen.För att gardera sig startar dom sedan stödgrupper och hjälpverksamhet för plockarna.Talar vitt och brett om hur god hjärtade dom är.

  2. litentanta

    Trots att du är på helt fel sida ;o) så ska du ha all heder, vi måste ta tag i hela eländet med hur vi inkvarterar våra bärplockare. Eller förresten, hela röran med hur de behandlas sen de kommit hit till Sverige är något som man som svensk skäms över!

    Bra jobbat!

  3. Gusten

    Har någon varit och tittat hur det ser ut i Hällnäs? Om inte så blir ju problemet bara flyttat till en annan kommun i värsta fall.

  4. Roger

    Detta kostar inte skattebetalarna en kr.Alla utgifter kommer att tas från Amornrat Kaewsit stödgrupp.
    Liksom Amornrat Kaewsit betalad alla utlägg Överkalix kommun hade i fjol.

  5. Karl Bärsson

    Tycker att hela problemet förstoras upp!!
    Dessa Bärplockare, är här för att tjäna pengar.. vill inte lägga 200-300:- per natt för boende, självklart kan bärföretagen/bemanningsföretagen, erbjuda boende på hotell Lappland, men ingen av dessa ”risbönder” skulle betala för detta.. De är vana att bo kollektivt 30-40 personer i en lada utan bekvämigheter och där man kokar maten på en eld utanför.. (Så är det ju i Thailand där de jobbar huvuddelan av året)Att sen svenska myndigheter ”talar om” för dem attt de måste ha det si eller så” funkar inte” Prova själv att bo i Thailand för 40:-/natt på hote

  6. Mattias Larsson

    Svar till Karl Bärsson (2010-09-24 07:28)
    Hej Karl.
    Helt riktigt att bärplockarna är här för att tjäna pengar.
    Och att de därför önskar ett billigt boende.
    Men El + Vatten är en nödvändighet även i billiga boenden.

    ML

  7. Mattias Larsson

    Svar till Roger (2010-09-23 16:33)
    Hej Roger
    Tror huvudproblemet är att man skall gå snurren via bemanningsföretagen. Min minnesbild är att problemen var mindre på den tid då de bara kom hit, plockade och fick betalt per kilo.

    Vore bättre föralla om bärplockning blev skattefritt.

    ML

  8. Mattias Larsson

    Svar till Gusten (2010-09-23 18:12)
    Hej Gusten.
    Lokalerna i Hällnäs (sanatoriet) är helt acceptabla, precis som Brattby skulle vara om elen och vattnet fungerade. Det bor redan bärplockare på Sanatoriet sedan tidigare. Vindelns kommun är informerade om att det kommer att komma ytterligare bärplockare dit. Det är kommunens Miljönämnd (eller motsv) som är tillsynsmyndighet avseende boende.
    Men i detta fall så är vindeln informerade.
    ML

  9. Mattias Larsson

    Svar till Roger (2010-09-24 06:31)
    Hej Roger
    Självklart är detta inte någonting som skall belasta skattebetalarna.
    Det är ju den som tillhandahåller lokalen som skall se till att de är i acceptabelt skick.

    ML

  10. Roger

    ”Karl Bärsson”
    Helt klart har du mycker rätt i vad du skriver.Thai vill bo billigt och är vana laga mat över öppen eld.Men du glömde skriva att dessa plockare betalt 82000 Bath för biljetten.(Själv betalar jag 45000 Bath för samma resa)Att det sedan dras boende bil mat från lönen glömde du med att nämna.Har själv bott på hotel i Thailand för 40 bath natt(9kr)

  11. Roger

    Att göra man plockningen skattefri för alla.Är nog lönlöst för knappast någon uppköpare eller bemanningsföretag som betalar skatter i dag.Bemanningsföretag och uppköpare går ju hand i hand,Eftersom det i regel eller alltid är svenskar som i grund och botten är ägare till bemnningsföretangen.Vilket vi kunnat läsa om under veckan som gått.Att det skulle bli bättre nästa år är bara en dröm.Skulle ju bli så bra i år,och resultatet såg alla innan enss säsongen startat.Men vad annat att vänta när bemanningsföretag och uppköpare bestämmer priset på bär redan i januari?

  12. Mattias Larsson

    Svar till Roger (2010-09-24 20:22)
    Helt rätt Roger, att göra plockningen skattefi räcker inte som åtgärd, men om man gjorde den skattefi så skulle det inte behövas Bemanningsföretag, dom används ju idag som ett sätt att kringå kravet på att man skall betala skatt i Sverge. Inget krav på att betala skatt här – Inga bemanningsföretag var min tanke.
    Sedan tror jag också att om bärplockning vore skattefi så kanske fler Svenskar skulle anse det mödan värt att plocka bär.
    ML

  13. Roger

    Själv tror jag att bäst vore stoppa varenda bemanningsföretag.Bjuder en släkting in någon har den ansvaret.Som det är nu struntar ju bemanningsf fullständigt i både plockare och bär.Deras huvudskliga och största inkomst kommer ju från slavkontraken som upprättas.
    Bär har ju plockats och sålts i alla tider,men då såldes och köptes efter tillgång och efterfrågan.Därav priset med,som det är nu kan bärbaronerna ge 8kr/kg för blåbär och få in den mängd dom behöver.Tänk på att dessa 200 Thai som är eller har varit i Bratty betalat bärbaronerna 10000kr/dag för hyra av bilar.x70 dagar blir mycket.

  14. ola

    Vad säger markägarna ?, Det är ju på deras mark dessa bär plockas på, och allemansrätten kan nog inte tas när det plockas på industriell bas. Bara en fundering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.