Baltics Reaktion logisk men kanske lite överdriven

Att Krister Olsson  i sinn roll som huvudägare i Balticgruppen oroas över det ökade inflytande över Umeås framtida utveckling som (v) kan förväntas få efter sin valtekniska samverkan med (s) är ju inte så konstigt. 

Det är klart att ser man det endast ur Balticgruppens perspektiv så kan det bli ett problem, (v) har ju tidigare kunnat vara emot det mesta utan att någonsin behöva ställas till svars, att vara emot är ju inte särdeles komplicerat.

Den nya politiska situationen i Umeå komer ju att tvinga (v) att agera ich inte bara reagera. Det skall bli spännande att se vad man kommer att göra när man nu är den del av maktunderlaget.   

Det är klart att Balticgruppens agenda och intressen inte alltid sammanfaller med vad Umeå Kommuns förtroendevalda önskar, och att Balticgruppen är en part som kan se till sina intressen utan att ha en skyldighet att ta ett helhetsansvar.

Men min åsikt är att Balticgruppen på ett bra sätt har bidragit till Umeås utveckling i en positiv riktning och att det vore väldigt tråkigt om valresultatet 2010 gör att man minskar sina investeringsambitioner i Umeå.

Så nu är det upp till Tamara och gänget att visa att man faktiskt kan samverka med privata företag för att skapa en utveckling, det är ju så att utan företag som investerar och skapar arbeten finns det inga skatteintäkter att fördela! 
Jag hoppas verkligen (v) nu väljer att ta ansvar för Umeås utveckling, annars är nog inte Krister Olssons farhågor överdrivna.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Alejandro Caviedes

  Jag tycker det är för jävligt att enskilda företag ska anse sig ha rätt att kunna påverka vilka som ska vara kommunalråd, nämndordföringar eller vad det nu kan vara. Den tiden då företag hade rösträtt försvann när vi införde allmän rösträtt, och sen dess är det väljarna som ska bestämma genom sina demokratiskt valda partier hur posterna ska fördelas.

  Att hota med indragna investeringar för att påverka den demokratiska processen tycker jag är rena utpressningsmetoder. Det är INTE demokrati.

 2. Thomas

  Att få säga vad man vill och investera var man vill – det är två exempel på frihet. Det är även fritt fram att att hota med indragna investeringar och även att sluta investera. Det är Alejandro Caviedes frihetssyn som är för jävlig.

  Bedriv en politik som lockar till investeringar istället för att gnälla på att en rik snubbe säger vad han tycker istället för att hymla. om du nu vill ha några privata investeringar i Umeå förstås…

 3. störbecker

  Balic-gruppen får väl bilda ett parti om de vill ha med politiken att göra. Att hota på detta sätt = odemokratiskt

 4. Mattias Larsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-15 17:20)
  Hej Alejandro
  Balticgruppen behöver inte vara demokratisk.
  Däremot så har vi som är demokratiskt valda alltid att förhålla oss till omvärlden och fatta kloka beslut.

  Mattias

 5. Mattias Larsson

  Svar till Thomas (2010-10-15 17:54)
  Håller med Thomas
  Baltic driver givetvis sin agenda. Och då måste politiken förhålla sig till när Baltics agenda sammanfaller med komunens kandet ju vara bra att samarbeta.
  Kommunen kan inte ensam ansvara för all utveckling och alla investeringar.
  Vi måste samverka med många olika privata aktörer.
  Mattias

 6. Mattias Larsson

  Svar till störbecker (2010-10-15 21:23)
  Hej störbecker.
  Jag tycker faktiskt att det är mer demokratiskt att dom faktiskt informerar om hur de tänker, ger ju oss beslutsfattare någonting att förhålla oss till.

  Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.