En Evenemangsarena varför då?

I dagens nummer av VK kan man på sportsidorna läsa ett helt uppslag om Arenaplanerna i Umeå som nu anses dödsförklarade av politiken.
Detta tycker jag börjar kännas som "favorit i repris". Det är nu ett antal gånger osm det kommit propåer från olika håll om behovet av en evenemangsarena i Umeå.
Kommunen har varje gång svarat att det givetvis är välkommet men att det inte är någon prioriterad fråga och att man knappast från Umeå Kommuns sida kommer att vara den ledande parten i ett sådant bygge.
Sedan så tycker jag att det är lustigt att om man efterfrågar en arena som kan ta emot andra evenemang än idrottstävlingar, varför skriver man då om den på sportsidorna?
Är det annat än idrott som man vill ha så är det väl på kultursidorna man borde ropa efter denna nya anläggning?

Sedan så är ju inte Umeå heller utan arenor idag vi har ju jättemånga asnläggningar som är lämpade för ett stort antal arrangemang av olika typer. Jag tror att mångfald i detta sammanhang berikar. Låt gärna Umeå fortsätta att vara arenornas kommun, det borde vara bättre på sikt.

I DN hade man för en tid sedan en utmärkt artikel med rubriken:
"Vad skall alla nya arenor fyllas med?"
För det är klart eftersom det har vuxit upp nya eller renoverade arenor i snart när varje större ort, så innebär också arenaboomen att arenorna som ligger utanför Storstadsområdena i snitt ligger på mindre en ett större event i månaden. Så man kan ju undra över hur de ekonomiska resultaten ser ut för många av de arenor som finns.

Vi har redan idag i Umeå vad jag skulle vilja säga är embryot till en fantastisk Eventarena, som redan idag har 5600 kvadratmeter golvyta och kan ta 7000 åskådare.
Det är Friidrottshallen på Nolia. Det borde inte vara alltför svårt att höja taket och skapa läktarkapacitet, samt ev. öppna upp och förlänga gaveln mot Sandåkern.

Friidrottshallen Nolia, foto Umeå Kommun

Då skulle vi ha en fantastisk Arena som skulle klara av större evenemang.

För inte är det väl så att en Eventarena med automatik måste vara en Ishall?

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Varför ska Umeå kommun vara ledande i att bestämma om ett jättebad (Sveriges största efter Eriksdalsbadet i Stockholm) ska byggas/drivas privat, placeras mitt i stan ihop med kommers, hotell och bostäder, 50-metersbassäng och äventyrsdel ligga högst upp i huset ovanpå gym, som är ovanpå butiker och därunder p-garage, i en trafikmiljö med luftproblem som inte passar för en bad- och hälsosatsning plus subventionera med osäkra miljontals kronor per år?

    Om någon månad har det gått fyra år sedan ovan beslut och än finns inte en ritning att granska. Tänk om, bygg nytt bad vid nuvarande bad på IKSU!

  2. Mattias Larsson

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-11-21 09:58)
    Hej Urban.
    Delar din oro för om det nya badet blir den succe som förespeglas. Det finns dock en stor skillnad mellan badplanerna och arenaplanerna. Vi vet alla att nuvarande badhus är i dåligt skick och måste ersättas. Sedan att man valt att göra det i form av denna samverkan med det privata näringslivet gör ju saker lite krångligare.

    Hälsn
    Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.