Dags för ny upphandlingspolicy i Umeå

Idag på KSAU fick vi en mycket intressant information, det är nämligen så att det nu är dags flr kommunen att anta en ny inköps- och upphandlingspolicy.

Tanken är att detta skall beslutas i maj så nu finns det möjlighet för alla att vara med att påverka innehållet i den kommande policyn.
Vid gårdagens Kommunfullmäktige så hade Anders Sellström (Kd) en bra interpellation om Etiska krav vid inköp av animaliska produkter.

Vi har från Centerpartiets sida tidigare motionerat om Upphandling av ekologisk och närproducerad mat .

Detta är för mej en viktig fråga, Umeå Kommun har nu chansen att visa att vi vill bidra till en långsiktigt hållbar utveckling, vi kan genom kloka etiska och miljömässiga avvägningar bidra till både en bättre miljö och fler arbetstillfällen och ökat företagande i kommunen.

4 kommentarer

  1. Gösta Holmberg

    Hej se till att det blir som i Säffle o Dalsland!!!!
    Hädanefter kommer endast svenskproducerad mat att serveras i skolor och äldreboenden i Säffle och Dalslands kommuner. Det står klart efter en uppmärksammad upphandling.

    Andra kommuner, exempelvis Lund och Laholm, har försökt att gynna lokalproducerat kött. Men många har gått bet eftersom de ställt specifikt ”svenska” djurskyddskrav i sina förfrågningsunderlag, vilket strider mot EU:s regelverk.

    Formulerade viljeyttring

    – Vi har istället ställt krav genom att formulera en viljeyttring, till exempel att vi inte tillåter svanskupering på grisar och att vi vill ha kortare transporter. På det sättet blir det per automatik mer närproducerat, säger Katarina Gip, som samordnar upphandlingarna för Säffle och kommunerna i Dalsland, till tidningen Restaurangvärlden.

    Nu har överprövningstiden löpt ut och ingen grossist har överklagat. Det betyder att thailändsk och dansk kyckling bytts ut mot blågul.

    Politisk uppbackning

    Hon började arbeta som inköpssamordnare för ett och ett halvt år sedan, utan erfarenhet av den snåriga upphandlingsdjungeln.

    ATL.nu

    [email protected]

  2. Per Hansson

    Hoppas nu att vi förtroendevalda ute i kommundelsnämnderna tillåts vara med i utformningen!

    Mitt intryck hittills i Sävar kommundelsnämnd (där jag sitter för centerpartiet) är att den socialdemokratiske ordföranden tycker att upphandlingarna fungrar bra, trots att de innebär att mataffärer på landsbygden (ja Sävar är glesbygd!) läggs ned. Det gör inte vi i centerpartiet!

    Tyvärr har emellertid den socialdemokratiske ordföranden Bengt Holm under min korta tid i nämnden uppvisat svårigheter att tillåta oss som sitter på ”fel” sida – dvs Alliansen – att föreslå punkter på dagordningen. Tiden får utvisa om jag hade fel…

  3. Mattias Larsson

    Svar till Per Hansson (2011-03-30 12:58)
    Absolut Per alla skall få vara med i utformningen (du fick förslaget mailat till dej igår) Vad gäller det som skedde i Sävar i våras så är det ju ett exempel på hur man inte skall använda den nuvarande upphandlingspolicyn. Den ger ju redan idag möjlighet att upphandla delar lokalt. men (s) i Sävar kdn skyller ju ifrån sig.
    Hälsn
    Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.