Tydliga beslut skulle underlätta debatt och förståelse

Nu verkar det som att det är bestämt att stadsbiblioteket skall flyttas, i alla fall om man får tro VK.
Jag har full respekt och förståelse för de som gärna ser att stadsbiblioteket placeras i anslitning till det som planeras i Kv. Heimdal.
Men jag tycker också att det är konstigt att umeå Kommun inte kan skriva fram beslut så att det inte kan misstolkas.
För egen del så har inte deltagit i något beslut som säger att Stadsbiblioteket skall flyttas. I KF och KS där det tagits beslut så har beslutsattsatserna endast handlat om aktieägaravtalet i det bolag som Umeå Kommun äger gemensamt med Balticgruppen.
Allt som handlar om innehållet i det nya huset har hänskjutits till det kommande lokalprogramsarbetet.
För att förtydliga Centerpartiets ställningstagande lade vi följande protokollsanteckning: 
KS 2010-01-18                           
Protokollsanteckning från Centerpartiet
Ärende 10        Staden mellan broarna, Kulturmötenas Hus
Centerpartiet biträder planerna på tillskapande av ett Kulturmötenas Hus, och att Umeå Kommun tillsammans med Balticgruppen bildar ett gemensamägt bolag för detta ändamål.
Centerpartiet anser också att det är bra att delar av Kulturmötenas Hus baseras på ett nytt, framtidsinriktat
bibliotek.

Detta innebär dock för oss inte detsamma som att nuvarande bibliotek vid Vasaplan skall avvecklas.
Centerpartiet förutsätter att frågan om biblioteksverksamhetens framtid vid Vasaplan är föremål för ett särskilt beslut.

Sven-Olov Edvinsson (c) 
Sedan tycker jag att det är lite underligt att det som gällde förra måndagen inte längre är aktuellt. Jag ställde nämligen en interpellation till Lennart Holmlund där jag frågade vem som bestämmer när det kommer till flytt av verksamheter. Och Lennarts svar var:
"Nämnderna äger frågorna om de befintliga verksamheter som ingår i resp nämnds ansvarsområde, vilket gör att det behövs beslut i nämnderna för att flytta en befintlig verksamhet."
Det borde väl i rimlighetens namn vara Kulturnämnden som äger frågan om var Stadsbiblioteket skall ligga, och att inte är någonting som indirekt blir en konsekvens av ett antal fattade beslut.
Vi från Centerpartiet sade i valrörelsen att vi inte vill se ett Vasaplan utan biblioteksverksamhet.
Det står vi för och kommer att fortsätta att arbeta för.

 

6 kommentarer

  1. Pilen

    Stå på er! Viker er inte när allianspiskan kommer vinande. Visa Ågren att han inte kan bossa runt med er efter eget behag.

  2. TC

    Hur ser Centern på bibliotekets behov av större lokaler, och vore det inte bättre att bygga nytt bibliotek på grusplanen på andra sidan av samma Vasaplan, medan äventyrsbadet o simarenan o hotellet o köpcentrumet byggs på lämpligare plats istället för att allt trängs in outbyggbart på grusplanen?
    På Kaje räcker det väl om en kulturrestaurang byggs, o kanske en Saluhall, medan övriga ytor blir Kulturpark med utomhusscen…

  3. Mattias Larsson

    Svar till TC (2011-04-07 11:22)
    Hej TC.
    Större lokaler, om man behöver det så finns det väldigt mycket i nuvarande hus som inte används så mycket. Fullmäktigesalen till exempel. Vad gäller grusplanen är den uppbokad för badet. Biblioteket skall inte byggas på blir väl längre upp i kvarteret.
    Hälsn
    ML

  4. Mattias Larsson

    Svar till Pilen (2011-04-07 10:46)
    Hej Pilen.
    Har aldrig upplevt någon allianspiska vina varken i den fråga eller andra. Vi sammarbetar bra med M och är raka och tydliga mot varandra.
    ML

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.