SkogsNolia med någonting för alla!

Idag invigdes SkogsNolia.
Centerpartiet är som altid på plats och bjuder på korv, pratar skogspolitik samt försöker eventuellt kränga någon lott på en motorsåg.
Det som alltid slår mej när man besöker detta evenemang är hur viktig skogen är för Sverige och Västerbotten. Vi tänker nog inte på det men en väldigt stor del av Sveriges BNP komer ifrån skogsindustrin.
Dessutom är ju skogen och skogsnäringen långt mer hightech än vad man i förstone kan tro. Det är ju fantastiskt att föraren i skördaren laddar hem den aktuella prislistaren på morgonen till skotaren. Och sedan så apterar skotaren virket enligt den prislistan. Och man kan på kontoret se hur mycket som avverkats och kan då sälja rätt mängd virke av rätt sort till ett sågverk som efterfrågar någonting speciellt.
Fantastiskt att se var också prescisionslastningen med skotare. Helt otroligt att se dom plocka apelsiner med kranen och släppa ner i en hink!

Men Skogsnolia är inte bara hightech och stora maskiner. Här visades även körning med häst, kläder för fritidsbruk, fiskegrejer,

 

 

 

Förarlös skogsmaskin

Civilförsvarsförbundet demonstrerar första hjälpen, fyrhjulingar mm. mm.

Så har du en stund över i morgon eller på lördag så ta en tur till skogarna vi Hörnefors. Du kommer inte att bli besviken!

2 kommentarer

  1. Cockaburra

    Väldigt hightech är det då vad som händer i skogsbruket beror på prislistor somm laddats ned samma morgon. Långsiktigt hållbart? Kvartalsekonomi i expressfart. Framtiden är kort! Reflektion kanske? Även för Stureplanspartiet.

  2. Mattias Larsson

    Svar till Cockaburra (2011-06-16 23:42)
    Priserna på alla varor har ju en tendens att röra sig allt snabbare både upp och ner. Och att man gör var man kan i första ledet av förädlingskedjan för maximera det ekonomiska utbytet av virket man avverkar är bra anser jag.

    Förstår inte vad du menar med Stureplanspartiet, men antar att det var tänkt att vara lite nedsättande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.