Var rädd om åkermarken även i Umeå en resurs för framtiden

I fredags träffade jag tillsammans med Eric och Lennart som är Centerpartiets representanter i Byggnadsnämnden Roger Sandström ordförande i LRF kommungrupp i Umeå. Roger ville träffa oss dör att diskutera hur man kan kombinera ett ökat intresse för att bygga hus i omlandet kring Umeå, exempelvis i Stöcksjö där vi var och tittade med de behov som finns om man skall kunna bedriva ett långsiktigt hållbart jordbruk. Barn som cyklar till skolan och stora traktorer är olämpliga saker att ha på samma väg för att göra det enkelt.

Dessutom är det så att vi måste vara rädd om den åkermark vi har, det är lätt och ser attraktivt ut att bygga på åkermark men minns att vi lever på en jord med alltfler invånare och andelen åkermark minskar för varje år.
Min och Centerpartiets inställning i dessa frågor är vad gäller Umeå att det inte är aktuellt med ett bebyggelseförbud, men att det gäller att vara väldigt aktsam med vilken mark man kan tänkas ta i anspråk när det kommer till nybyggnation. Gärna fler hus på landet, men det gäller att det sker med eftertanke.


Glädjande att se att även miljöminister Ek uppmärksammat detta problem med det uppdrag regeringen gav miljömålsberedningen i torsdags:
Regeringen gav idag den parlamentariska Miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram ett förslag till en strategi för en långsiktigt hållbar markanvändning för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. 

Vill man läsa mer om frågor som rör åkermarkens framtida betydelse finns Den goda Jordens Hemsida

 

4 kommentarer

  1. Sven.

    Det är större risk att det blir mögelhus om man bygger på åkermark. Jag har varit med om att odla (nyodling) från vildmark så jag vet vilket arbete som är nedlagd på den åkaer som i många fall bebyggs. Men jag har även läst att SLU rapporterat att vete innehåller ca 80 5 mindre spårämnen nu än för 100 år sedan, därav uppstår en hel del sjukdomar (spårämnesbrist). Har nyss hittat nutritor.se som säljer Ocean Solution som utvinns ur havet och innehåller av alla periodiska systemets 90+ ämnen.

  2. Mattias Larsson

    Svar till Sven. (2011-10-16 20:58)
    Helt riktigt Sven.
    Jag har faktiskt varit med och nyodlat en par hektar så jag har en viss förståelse för det slit som är nedlagt för varje hektar som är uppodlad.
    Detta med risken för mögelskador kände jag inte till men det låter väldigt rimligt.
    Hälsn
    ML

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.