Klockarbäcken lätt att vara efterklok men ingen dödsstöt

Jag är en av de politiker som var med om att tillskynda öppnandet av Klockarbäckens handelsområde. Sett i eftehand kanske det var fel men utifrån de underlag vi hade för tio år sedan så skulle vi nog ta samma beslut igen. Det man skall ha i minne är att kommunens handelsstrategi byggde på tanken att vi skall ha fyra handelsområden i Umeå, Klockarbäcken skulle bli det västra. Kommunens tanke var att de fyra handelsområdena någorlunda skulle balansera varandra, här tror jag vi alla underskattade handelsaktörernas intresse av att vara nära varandra, intresset av att etablera sig på Ersboda/ Mariedal har varit enormt.

Dessutom innehåller tanken på fyra handelsområden en tankelapsus:
Tanken med fyra handelsområden bygger också på att vi skall åka till det närmsta för att minimera transporter och negativ miljöpåverkan
Men det fungerar bara om alla fyra har samma innehåll!

Vi skall också komma ihåg att när det beslutades att öppna Klockarbäcken så fanns det ingenting som tydde på att Ikea skulle vara intresserade av att komma till Umeå. Och utan Ikea är det knappast troligt att vi får se ett öppnande av Entré Syd i närtid.

Sedan är handelsetableringar någonitng väldigt komplext, min bild är att de styrs av två faktorer, läget och hyran. Problemet med Klockarbäcken är att nya lokaler naturligt får en hög hyra. Och om då läget bedöms som dåligt vill ingen flytta dit. Och motsatt, det kan gå att befinna sig i ett dåligt läge om hyran är rätt.

Den största besvikelsen/problemet för Klockarbäcken har varit bristen på livsmedelsaffär. Här är jag besviken på Konsum som var snabba att skaffa sig ett reservationsavtal men aldrig byggde. Hade Konsum satt spaden i jorden hade allt sett annorlunda ut.

Är loppet kört för Klockarbäcken nu?
Nej  det tror jag inte inte om man tittar på lite längre sikt. Industriområdet växer hela tiden och nästa år öppnas UMEVas andra återvinningscentral. Det kommer att göra att väldigt många Umebor kommer att komma till Klockarbäcken med sitt skräp det kommer att ge K-Rauta och även Mediamarkt (om de finns kvar) ett större flöde av kunder. Det kommer säkert att öppna fler verksamheter som är kopplade till de företag som finns på Industriområdet och Klockarbäcken kommer att genomgå ungefär samma förändring som Västerslätt. Industri – Fackhandel – Privathandel.

Däremot kommer det att dröja innan Klockarbäcken blir det stora handelsområde som vi trodde på 2002

2 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Oklart vad du menar låg i ditt beslutsunderlag angående etableringen av området i fråga. Min minnesbild var att handlarkåren i vårt land i från att projektet tillkännagavs, ett massivt motstånd till allt annat än Entre norr/Ersboda/Mariedal. I detta ligger den enklaste av teser. Handel föder handel, annan inställning säger som du påpekar att sk balans endast kan nås via exackthet i utbud, detta ger livsmedel, systembolag, H/M osv. Allt företagande har i alla tider byggt på sk etableringsvinst, således saknar det helt betydelse vilka mina kostnader är (i varje fall där vi har ett kapitalistiskt grundsystem) Således är ingående utgift som ex hyra av inget intresse, enär min versamhet kräver tillgänglighet. Du förstår 95% av kostnaden för konsumenthandel ligger i marknadsföring, således är det en förutsättning att ”området” hjälper till. Detta är grundkurs nr 1.

  2. Mattias Larsson

    Svar till Jan Sjöström (2011-10-18 14:21)
    Hej Jan
    Jag minns inte exakt underlagen men ett av skälen till Umeås val att välja fyra områden för handelsetablering var att värna Centrum. Hade alla ägg lagts i samma korg och all nyetablering skett på Ersboda är det inte givet att det skulle vara bättre. Nu har ju faktiskt de handlare som önskat etablera sig haft att välja på ett antal olika områden. Och alla som önskat etablera sig på Ersboda torde väl ha fått göra det.
    Att 95% av kostnaderna för konsumenthandel var kopplat till marknadsföring var för mej en nyhet. Men då jag inte är handlare själv så kan jag inte ifrågasätta detta. I vilket fall så är min åsikt vad gäller Klockarbäcken att det alls inte varit en felsatsning som helhet ur ett kommunalt perspektiv. Området finns och kommer att bebyggas men långsammare än de ursprungliga planerna. Och utifrån de resonemang som fördes 2002 så tror jag att kommunen skulle ha tagit samma beslut igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.