Bra att media vaknar om landstingets fotoförbud

Jag skrev förra veckan på min blogg om det fotoförbud som landstinget infört. Upprepar vad jag sade då, jätteviktigt att den personliga integriteten bevakas, och att patientsekretessen värnas.

Men detta förbud är väldigt onyanserat och korkat skrivet, Kollar man på landstingets hemsida där beslutet sinns återgett så säger det att det är totalt fotoförbud i alla landstingets lokaler men att vissa undantag kan ges. Det innebär också att (som jag tolkar det) att jag inte får ta kort på Vindelns Folkhögskola som ägs av landstinget, men att jag får gå in och ta kort på Backens Vårdcentral för dessa lokaler förhyrs av Balticgruppen.

Nu har även media vaknat och protesterat efter det att man förvägrats göra interjuer på sjukhuset bra att media vaknat i denna fråga.
Ser att även Olle Edblom bloggat om detta, vågar man hoppas på en interpellation i anslutning till nästa landstingsfullmäktige?

Oaktat detta så bycker jag att landstinget borde se över detta förbud, och ta fram ett modern regelverk som kombinerar värnande av patientsäkerheten utan att begränsa yttrandefrihet och journaliters möjlighet att arbeta.

2 kommentarer

  1. Christian

    Hej!

    Följer med spänning den här debatten! De nya händelserna där media blev bortkörda från landstingets lokaler sätter ytterligare spinn. Jag tycker däremot att frågan handlar om så många olika saker att kommentarsdebatten spårat ur lite. Hoppas att Rastad kan förtydliga den 10e!

    Många viktiga och nya frågor som ställs på sin spets. Håller helt med dig om att ett modernt regelverk saknas!

    Du skriver här att du undrar om man vågar hoppas på en interpellation, och du kommenterar här (http://blogg.vk.se/mattiaslarsson/2011/10/18/forbud-for-okad-sakerhet-befangda-tankar-fran-landstinget-343547/#kommentera) och lyfter frågan om hur detta ska övervakas. Menar du med övervakning hur VLL ska beivra filmande eller menar du hur övervakning från ledningen för VLL, förtroendevalda och politiker, över hur förbudet egentligen fungerar?

    Jag som ganska oinsatt om hur sådana här beslut fattas på landstingsnivå undrar över nu lite över vem som har rätten att besluta vad över hur det här regelverket ser ut, hur det borde se ut, etc.

    Vänliga hälsningar
    /Christian

  2. Mattias Larsson

    Svar till Christian (2011-10-30 01:22)
    Hej Christian
    Jag är inte helt uppdaterad i alla turer kring detta men som jag uppfattar det så är detta förbud beslutat av landstingsdirektören. Vad jag menar med övervakning är att jag inte förstår hur landstinget tänk övervaka att förbudet efterlevs. i min värld så är ett förbud man inte övervakar att följs inget förbud som kommer att fungera.
    Jag tycker dessutom detta ”förbud” är tämligen fyrkantigt till sin utformning och att man borde kunna säkerställa patientsäkerheten på annat sätt.

    En interpellation i fullmäktige är helt enkelt en fråga man som ledamot ställer till ansvarig ordföande, och det är ofta det bästa sättet om man vill lyfta ett angeläget ärende. Om jag satt i landstingsfullmäktige skulle jag interpellera om detta som jag anser kontraproduktiva ”förbud”
    Hälsn
    ML

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.