Är det geografin som styr hur man tänker

Lennart har synpunkter på sin blogg att jag inte är nog tydlig i min kritik mot regeringens beslut om att förlägga migrationsdomstolen till Luleå. Intressant är att Socialdemokraterna inte alls verkar vara eniga i frågan.

Jag läser i NorrbottensKuriren vad Lennars kolleka i Luleå Karl Petersen tycker:

Luleås "Lennart Holmlund" Karl Petersen. foto: Petra Isaksson

Nya domstolen hamnar i Luleå
LULEÅ. Luleå blir placeringsort för den fjärde migrationsdomstolen.
Därmed vinner länet dragkampen om 40-50 nya jobb.
Regering och riksdag har bestämt att landet ska få en fjärde migrationsdomstol och att den ska finnas i norra Sverige. Domstolsverket vill förlägga den nya domstolen till Umeå medan Migrationsverket föredrar Luleå.

Regeringen har grubblat på frågan ett tag och väljer nu Luleå.
– Ett bra beslut som är resultatet av en bra samlad bedömning. Luleå är den bästa platsen för domstolen med tanke på var Migrationsverket har sina anläggningar, säger riksdagsledamot Krister Hammarbergh (M), Luleå.

Tryggar rekrytering
Beslutet tas på dagens regeringssammanträde men berörda parter fick beskedet under onsdagen. Domstolen kommer att lyda under förvaltningsdomstolen i Luleå.

– Detta kommer att trygga rekryteringen av jurister i Luleå och även säkra förvaltningsdomstolens framtid där. Men det krävs att kommunen ställer upp och hjälper till så att rekryteringen av jurister och övrig personal underlättas, säger Hammarbergh.

Han berömmer samtidigt både Luleå kommun och länsstyrelsen i Norrbotten för god draghjälp i arbetet med att få regeringen att välja Luleå trots Domstolsverkets motstånd.

Nöjt råd
– Jag tog upp frågan i höstas och både landshövdingen och kommunalrådet har jobbat på bra och dragit åt samma håll, säger han.
Karl Petersen är mer än nöjd över beskedet. Han lämnar beskedet från talarstolen under onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige vilket tas emot med en spontan applåd från de folkvalda.
Och Petersen lovar att kommunen ska ställa upp.
– Vi ska hjälpa till så gott vi kan med bostäder och annat. Sedan ska jag ta en diskussion med universitetet och behovet av ökad kompetens. Luleå blir nu en domstolstad, detta är otroligt prestigeladdat och värdefullt, säger han.
50 jobb
Karl Petersen vill alltså se en juristutbildning i Luleå. Etableringen beräknas ge cirka 40 och 50 nya jobb, de flesta är jurister.
– Lika många som krävs för driften av Facebooks serverhallar, påpekar Krister Hammarbergh.

Den nya och fjärde migrationsdomstolen tar upp överklaganden av Migrationsverkets beslut rörande uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverkets anläggningar för flyktingmottagning i norra Sverige är koncentrerade till Kiruna, Boden och Skellefteå.

Anders Köjs

Så innan Lennart lever om och klagar på att jag inte är lika kritisk mot regeringens beslut som han så kan han ju prata med sin partibroder i Luleå, för om regeringens beslut är lika enfaldigt som Lennart hävdar så borde ju inte Karl Petersen vara så nöjd.

Dessutom tycker jag Lennart hanterar statens pengar rätt lättvindigt, domstolsverkets egna beräkningar visar en kostnadsbesparing på i storleksordningen tre miljoner kronor årligen vid en Luleålokalisering.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.