Att vänta med budgeten löser inga problem

Idag kom så det förväntade beskedet om att (s)+(v) väljer att vänta med kommunens budget till i oktober. I likhet med Anders, Peder och Veronica som kommenterat detta tidigare så anser vi i Centerpartiet att detta är synnerligen olyckligt. Lennart Holmlund har själv skrivit om detta på sin blogg om det "stålbad" som väntar Umeå kommun. Och där ger jag Lennart rätt, kommunens budget för 2014 och 2015 ser kärvare ut än vanligt, men om problemet är att det måste göras besparingar och effektiviseringar i verksamheterna så är ju detta ingenting som underlättas om budgeten antas av fullmäktige i Oktober istället för i Juni. Nu kommer ju Lennart och Tamara att hävda att det är regeringens fel att kommunens ekonomi för 2014 är tuff, samtidigt som man väntar med budgeten till efter det att regeringen släppt sin höstproposition i förhoppningen om att det skall komma pengar till kommunen där. 

Ett reellt problem vi står inför är att nu börjar en del större investeringar vara färdigställda och därigenom börja kosta driftpengar, ett exempel är kulturen i stort och kulturväven som kan ses i klippet här ovan, och även Norrlandsoperan står ju inför problem.
Detta bekymmer har noterats av kommunens revisrorer i denna revisionsrapport. 
Problemet är att möjligheterna att hitta bra lösningar för kommuinens verksamheter inte ökar om nämnderna nu skall ta fram förslag till uppdragsplaner "i blindo", alltså fundera ut vad man skall göra innan man fått budgetramarna från Fullmäktige.

Min känsla är att det vore bättre att ta budgeten i juni och sedan låta bättre prognoser och extrapengar från regeringen i höstbudgeten vara en välkommen bonus.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.