Umeå kommun står inför ett stålbad.

Umeå kommun står inför ett stålbad. Vi har kunnat läsa att många kommuner tvingas skära i sin verksamhet och bland annat lägga ner byskolor. Jag har nämnt många gånger att för oss fattas det 100 miljoner i år och 200 nästa år. Det verkar dock som om få insett denna verklighet.

Det beror på att regeringen lagt en fastighetsskatt på vattenkraften vi har som gör 30 miljoner och så att vi ska betala mycket mer för kollektivtrafiken i kostnadsutjämningen. Som grädde på moset blir skatteintäkterna lägre.

Vi som högskatte kommun fick ingen kompensation för detta av moderat regeringen som gav 1 miljard till moderatledda kommuner med låg skatt. De moderatledda kommunerna tordes Reinfeldt inte gå emot när de klagade men Ågren och Riedl som alltid håller med ledningen lyssnade de inte på om de ens framförde något om kompensation till oss. Finansieringsprincipen gällde inte vi som tappar på kollektivtrafik och mindre intäkter för elen.

Stålbadet innebär att vi måste minska kostnaderna med 200 miljoner plus de volymökningar vi har som kostar kanske 60 miljoner.

Det innebär att vi måste sänka kostnaderna med i runda tal 260 miljoner. Det verkar som många fortfarande inte insett , inte minst högerföreträdare som har förslag på utgiftsökningar.

Våra stora utgiftsposter är utbildning och social verksamhet som är över 80% av budgeten. 260 miljoner är mer än vad all fritid och kultur kostar. Den verksamheten har en stor förebyggande verksamhet som minskar kostnaderna på sikt

Umeå badar inte i pengar som alliansen sagt och något utrymme för skattesänkningar som alliansen vill finns inte. De överskott vi haft har berott främst på Vattenkraften och på det pris vi fått för elen men den tiden är förbi.

Har vi inte haft dessa överskott som vi använt till pensionsavsättningar som gör att idag har vi bättre förutsättningar än om vi använt pengar till konsumtion

Jag tycker att besparingar på nästan 300 miljoner är ett stålbad och nu får heliga kor mjölkas ordentligt och inget kan undgå att hamna under luppen och nu behöver vi fundera över vad vi ska sälja av. Som högskatte kommun är inte skattehöjningar ett alternativ. Nu måste nämnderna redan i morgon börja skära i kostnaderna. Däremot förvånas jag över att moderaterna samtidigt föreslår kostnadsökningar.

8 kommentarer

  1. Per Edberg

    Du lägger utbildning som en utgiftspost men skriver i nästa mening att fritid och kultur har stor förebyggande verksamhet som minskar kosnaderna på sikt. Är inte förskola och skola också en investering för kommunen som minskar kostnaderna och ökar intäkterna på sikt?

  2. LENNART HOLMLUND

    Svar till Per Edberg (2013-04-11 07:52)
    Då missuppfattar du det för allt är urgiftsposter. Vad jag ville säga är att om vi lägger ner all kultur och fritid räcker det inte. Så dessa satsningar är små men har stor betydelse och där tillkommer ett värde av frivilliga insatser kanske för miljarder

  3. Erik Jonsson

    …och så har ni ”dockat” på museum för kvinnohistoria för sisådär 15 ”mille” per år. Hur mycket ska de skära? Och säkert finns också en massa verksamheter som ni under årens lopp varit pigg på att ta under Kommunens armar trots att de inte borde platsa där. Hybricon är ju spännande där verkar också Kommunen låtit våra skattepengar flöda in till.

  4. Arne Lövquist

    Det är nog lika illa i många kommuner i Sverige. Jag vet att Piteå där jag bor sedan 2,5 år får 110 miljoner årligen mindre under en 3-årsperiod i statsbidrag. Jag gissar att även Skellefteå förlorar mycket. Jag fick dessutom veta av Peter Olofsson att Västerbottens Landsting får ca 700 miljoner mindre i Statsbidrag åren 2010-15. Detta är en del av baksidan av Regeringens politik, som de själva ej talar om. På något sätt ska alla dessa jobbskatteavdrag eller bidrag till de i huvudsak högavlönade betalas, medan t.ex jag som aldrig tjänat mer än i December 2010 (min sista lön) som var på 19500 kr efter 48 år i arbete, jag och många andra pensionärer får straffbeskattning på ca 5000 kr under 1 år.

    Det är som mina äldre Sossekompisar säger i den studiecirkel vi är med i på Onsdagar, att Alliansregeringen kommer med en massa pålagor, men det är alltid någon annan som får betala, Kommuner, Landsting, Pensionärer, sjuka, arbetslösa.

    För oss är det självklart att Regeringen måste tillföra pengar om de hittar på något som kommunerna ska utföra. Det är lätt att skryta över att Anders Borg är bäst på att sköta ekonomin, då man gör på det sättet, att någon annan får betala. Det är lurendrejeri.
    Kommer det något mera Jobbskattebidrag, så tvingas de väl fortsätta med utförsäljningen av Statlig egendom. Nordea är väl aktuellt nu och kanske LKAB också. Sverige blir ett fattighus om detta får fortsätta.

  5. Anders Björkestedt

    Linköping gjorde ett överskott på 400 miljoner 2012…. Kommunens verksamheter lämnade ett överskott på 40 miljoner. Kommunen har inga egna lån. Kommunalskatten är låg.

    Det går att styra en kommun effektivt…

  6. LENNART HOLMLUND

    Svar till Erik Jonsson (2013-04-11 08:23)
    Du har fel siffror så därför ids jag inte kommentera. inte mer än att det alla säger att besöksnäringen är framtid och där ligger tillväxten som ger mer intäkter i framtiden

  7. LENNART HOLMLUND

    Svar till Anders Björkestedt (2013-04-11 08:27)
    Vi även gjort stora överskott men blev lurade av regeringen när det gäller skattekraftens utveckling. Vi skulle lyssnat på bankerna och SKL när det gäller prognoser . Vi valde regeringen för vi har alltid deras prognoser. Men kommer att lämna reg prognoser eftersom de hade så stora brister. Vi fick betala 30 miljoner i ny skatt för vattenkraften och får betala 60 miljoner till i kostnadsutjämningen för att skicka till lågskattekommunerna runt STockholm

  8. Lars Gidlöf

    Hej

    Stålbad, och så köper Ni, utan någon som helst kunskap in en risig finlandsfärja, utan att ens gjort de normala besiktningar man gör av ett fartyg innan köp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.