Vad håller egentligen Bostaden på med

Så enfaldigt kan man sätta rubriken efter att ha läst Lennart Holmlunds blogg från igår.

Där raljerar han över EU:s Energieffektiviseringsdirektiv och det faktum att Sverige som medlemsstat är skyldig att följa EU direktiv.

Därför pågår det nu ett arbete på Näringsdepartementet för att implementera detta direktiv i svensk lagstiftning.

Jag har varit i kontakt med ansvarig minister på området, Anna-Karin Hatt och fått veta detta:

  • Anna-Karin har suttit ner med företrädare för branschen och lyssnat in deras synpunkter. Självfallet tas dessa synpunkter med i regeringens fortsatta arbete med frågan med individuell mätning av värme.
  • Anna-Karin delar också en del av de synpunkter och förslag som kommer från branschen och det var också den linje som Anna-Karin och regeringen drev i förhandlingarna i EU – om att kravet på individuell mätning ska ställas mot om det är kostnadseffektivt.
  • Nu blev utfallet ett annat än vad vi hoppats på från svensk sida. Samtidig har vi ett EU-direktiv som ska följas. Då gäller det att hantera situationen på bästa sätt. Att göra det så okrångligt som möjligt men ändå följa direktivet.

Det finns mer att läsa om Energieffektiviseringsdirektivet: Svensk Fjärrvärme, Regeringskansliet, SABO.

Energi-effektivisering är en viktig del i omställningen till ett mer hållbart energisystem. Det finns enorma möjligheter att minska vår energianvändning men det är samtidigt en stor utmaning att se till att det görs på ett hållbart sätt. Energieffektiviseringsdirektivet säger att energianvändningen skall minskas med 20% till år 2020 det är en enorm utmaning.

Vad har då Bostaden med detta att göra, jo Bostaden håller redan på att införa individuell mätning i sina flerbostadshus vilket är helt i linje med företagets hållbarhetstänk. Jag tycker det är jättebra, undrar vad Lennart tycker?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.