Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Björklöven och politiker som textmoln

Vad har Björklövens supportrar, de kommunala politikerna Lennart Holmlund och Britt-Marie Lövgren samt Markusevangeliet gemensamt? Jo, de går alla att köra som textmoln i Wordle för att få en grafisk bild av vad de säger.

Wordle är en liten spännande applikation på nätet som gör att man kan skapa ett textmoln utifrån hur många gånger olika ord används i en text. De ord som används ofta blir större, mer ovanliga ord blir mindre. Resultatet blir en grafisk representation som ger en bild av vad texten vill säga.

Björklövens supportrar på nätet
När Björklöven åker på stryk mot AIK med 4-2 den 30 oktober kokar det redan efter tio minuter in i matchen bland supportrarna som sitter uppkopplad på internet. I samband med matchen skrivs det nära 500 inlägg på forumet The Club Is Mine, ett mycket populärt nätforum för lövenfans.

För att få en bild över vad supportrarna skriver till varandra timmarna före, under och efter matchen kopierar jag alla deras inlägg och för över det till ett textmoln. Du ser det här nedan.

Textmoln när Björklöven förlorar med 4-2 mot AIK:

Björklöven som textmoln

Vad döljer sig bakom textmolnet? Tre namn sticker ut och återkommer ofta i inläggen: Kari, Floberg och Siken. Kari Eloranta är tränaren som enligt supportrarna inte klarar av att coacha laget inför denna match (Eloranta är också självkritisk efter matchen, se intervju och se kommentar). Jonas Floberg är forward som får kritik för att han inte gör mål. Siken är målvakten Thomas Sehlstedt vars insatser under främst första perioden av matchen ifrågasätts av supportrarna vid datorerna.

Och textmolnets ord ”fan”, ”jävla”, ”sjukt”, ”dåligt”, ”helvete” och ”satan” säger något om känsloläget hos supportrarna just denna kväll. Det går tungt för Umeås älskade hockeylag och på nätets forum skriker supportrarna ut sin förtvivlan.  

Politiker som textmoln
På samma sätt testar jag kommunalrådet Lennart Holmlund (s) och folkpartiledaren Britt-Marie Lövgren (fp). Båda är välkända Umeåpolitiker och bloggar flitigt på Västerbottens Kuriren. Alla deras blogginlägg finns tillgängliga på vk.se så jag kopierar vad de skrivit under oktober 2009 och kör deras tankar genom Wordle.

Lennart Holmlunds blogg som textmoln, oktober 2009:

Lennart Holmlund som textmoln

 

Britt-Marie Lövgrens blogg som textmoln, oktober 2009:

Britt-Marie Lövgren som textmoln

På det här sättet kan man använda Wordle för att få en grafisk representation av en text i form av ett textmoln. Det är självfallet ingen genomgripande analys av en text man får ut men den grafiska bilden kan ändå ge idéer och ingångar till texten eller texterna.

Textmoln som metod i skolan
Det skulle vara intressant att se hur lärare skulle kunna använda textmoln tillsammans med sina elever. Man kan tänka sig att eleverna får köra sina egna arbeten i Wordle eller göra analyser av politikers tal eller klassiska texter. Bara fantasin sätter gräns.

Som en hjälp på vägen har jag själv testat att köra Markusevangeliet genom Wordle. Så håll till godo med en liten bibelvandring i form av en grafisk representation av Markusevangeliet som textmoln:

Markusevangeliet som textmoln

Den som skapat Wordle är Jonathan Feinberg, programvaruutvecklare på IBM Research.