Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

VK, seniorerna och nätet

Jag ser i rapporten Svenskarna och internet 2009 att 800 000 pensionärer inte har tillgång till internet i hemmet. Det är inte bra och vi kan verkligen kalla detta för en digital klyfta.

Samtidigt vet vi att de som snart ska bli pensionärer, de som idag är 55 – 65 år, i mycket högre grad har internet än de som just klivit över 65-årsgränsen. Den digitala klyftan kommer alltså att minska med åren. Men det hjälper inte nuläget när 800 000 seniorer står utanför de digitala tjänsterna.

Papperstidningen utrotningshotad
På debattsidan i lördagens Västerbottens Kuriren (14/11)  menar Arne Andersson, pensionär, att det är stort problem att VK och morgontidningar allt mer lägger över resurser till webben. "Papperstidningen är helt uppenbart utrotningshotad… och detta är djupt oroande", skriver han.

Ny teknik, nya vanor
Samma dag skriver VK:s chefredaktör Sture Bergman om samma fråga, men kommer delvis fram till ett annat svar än Arne Andersson. Bergman skriver i sin spalt om att vi läsare vill veta vad som händer, men att detta behov inte är "kopplat till just papper utan kommer att söka nya former med den nya tekniken och nya vanor. Det är just detta som världens alla medieföretag försöker anpassa sig till. Även vi på VK."

Tekniksprång och det som varit
De två inläggen visar tydligt på hur vi lever i ett skifte just nu. Att hålla kvar vid det gamla är inte möjligt. Vi kommer alltid att få leva med tekniksprång och nya plattformar för hur till exempel nyheter presenteras. Men i dessa skiften är det viktigt att att inte glömma de som har byggt upp en vana och trygghet med den teknik som funnits med under lång tid.

De 800 000 äldre som idag står utanför internet måste få en möjlighet att komma med och frågan är om inte VK borde ta initiativ till att bistå med detta. För när VK ligger långt fram för att anpassa sig till tekniksprånget måste man också göra insatser för att få med sig de läsare som inte ännu är på tåget.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.