Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En skärmfri dag

Skärmfri dag och Facebook-fasta. Den sista tiden har jag hört flera längtande tala om att stänga ner sina digitala apparater och inte ge sig ut på internet för en dag eller för en längre tid. De menar att nätet och den ständiga uppkopplingen ökar stressen i deras liv.

Samtidigt som vi lägger över allt fler tjänster till webb och mobil så verkar det som att det också finns ett behov av att kliva av för en stund. När nätet upplevs som att det ökar på stressen och ett hastigt tempo i livet så lockar det att stänga av, stänga ner, att ställa sig vid sidan av informationsbruset för en stund.

”Det är ju bara en enda tävlan på Facebook”, hör jag en tjej säga.

”Tänk om vi kunde ha en skärmfri dag med barnen”, utbrister en mamma.

Dessa rop på att stänga av är viktiga att lyssna till för de som arbetar inom it-branschen och med utveckling av nya digitala tjänster och produkter. Vi lever redan i ett samhälle där majoriteten av oss är uppkopplade. Nästa steg vi kommer att få vara med om är när alla prylar också blir uppkopplade. Bilen, cykeln, symaskinen, ytterdörren, nya blusen och barnens vantar. Det finns tecken på att alla dessa saker som vi omger oss med kommer att vara uppkopplade mot internet en dag.

Om det blir en lättnad eller ytterligare en börda för de som redan idag känner stress återstår att se. Frågan är i vart fall viktig att ha med när vi utformar framtidens samhälle med nya digitala tjänster och produkter. Hur kan dessa nya tjänster och produkter utformas så att de inte lägger på mer börda utan tvärtom underlättar och blir mer integrerad i vårt vardagsliv. Det är en utmaning som är viktig att fundera över för programkodare, interaktionsdesigners och systemutvecklare.
 

2 kommentarer

 1. Daneil Erkstam

  Intressant inlägg. Internet och sociala media är inte alls lika stressande som telefonen och främst mobiltelefonen tycker jag. Med nätet kan man välja när man är tillgänglig, i vilken tid och fart man betar av kontakter. Med telefon blir man oftast störd och stör alltid då man ringer.

  Så jag håller med om att man måste logga ut ibland, sätta telefonen på ljudlöst. Man missar inget för meddelanden, uppdateringar osv väntar tills man har lust att vara online igen.

  Till sist tror jag att vi är sista generationen som tänker i termen online/offline. Som du påpekar har vi snart ”Internet of things” och är uppkopplade hela tiden vare sig vi vill eller inte.

 2. Anna-Lena

  Intressant fråga. Å ena sidan så underlättar smartphone, dator och web vardagen. Enkelt att läsa DN och VK, betala räkningar, sälja och fynda på Tradera, kommunicera på facebook, kolla ett missat TV-program …

  Men .. jag läser färre böcker! Och ringer mer sällan till kompisar! Illa!! Jag ska härmed införa en skärmfri kväll 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.