Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fasta telefonen går i graven

Är Pelle hemma? Kan jag få tala med Karin? Ja, det lät så förr i tiden när folk ringde hem till varandra. Då fanns det enbart en fast telefon i hushållet som alla delade på. Den som ringde och sökte någon fick då vackert fråga efter den man ville ha tag på.

Nu lämnar svenska folket i rask takt den fasta telefonin och flyttar till stor del över till mobil telefon. I Sverige har 97 procent av befolkningen mobiltelefon, medan enbart 76 procent har fast telefoni i hemmet, enligt statistik (2011) från PTS, Post- och telestyrelsen.

Bland de yngre är de ännu färre som anger att de ha fast telefon. I hushåll där ingen är över 25 år är det enbart 65 procent som har fast telefon. Vilket egentligen är en siffra man skulle kunna tro vara lägre. Men tendensen är tydlig. Enligt PTS kan var tredje person (31 procent) tänka sig avstå från den traditionella fasta telefonen.

Förändringen från en fast telefon som hela hushållet delar på till en mobiltelefon för var och en i hemmet innebär ett nytt sätt att leva för familjen. Barnen i familjen kommer i och med denna förändring att ta ytterligare ett steg mot självständigt liv. Med den fasta telefonen som ofta stod placerad i hallen kunde föräldrarna få en inblick i vilka kompisar som barnen umgicks med. Men när nu kompisarna ringer och sms:ar direkt till barnens egna mobiler får mamma och pappa långt mindre koll på vilka vänner som ringer barnen.

Lite tråkigt, tycker säkert många föräldrar, medan barnen kanske tycker det är skönt att inte behöva blanda in föräldrarna i alla samtal. Ny teknik kommer, och nya mönster i våra liv uppstår. Mönster som kan förändra ett helt samhälle, utan att vi egentligen planerade för det.  

Vi i vårt hushåll, då? Ja, vi har hakat på trenden.  Nu är det bekräftat. Också vi har sagt upp den fasta telefonen i vårt hushåll. Framöver är det enbart mobil telefoni som gäller eller telefon över internet, exempelvis via program som Skype. Här nedan ser du bekräftelsen på uppsägningen av den fasta telefonen som kom på posten häromdagen.


 

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. Lisbet Olofsson

  Igår ringde man och berättade att min avtal på den fasta telefonen har löpt ut?
  – Va, men hur kan det komma sig jag har IP-telefoni
  – Oj då, men då får jag tacka för mig.

  Jag har kvar min fasta men det är nästan ingen som använder den.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Jag vägrar släppa den fasta telfonen, jag tycker fortfarande att det är alldeles för dyrt att ringa till och från mobiler, däremot skickar jag väldigt många sms, du vet, dom där 72 000 ”gratis” sms man ”får” för 500:-.

  Jag vill inte släppa taget, men vem vet. Synd också att det blivit så här, när man var liten var det en tävlan om vem som skulle svara i telefonen, nu ropar man till varandra: Ähhh, svara du, det är säkert till dig! Och då gissar man ändå på att det är en telefonförsäljare 🙂

 3. Mikael Hansson

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-08-15 08:06)
  Jo, det finns flera knepigheter med att byta till mobilt. Förutom kostnad kan det för vissa också vara möjligheten att få trygghetslarm. Fungerar inte mobilt ännu.

 4. Mikael Hansson

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-08-15 07:55)
  Ja, mobilen har blivit en högst egen personlig ägodel. Inte minst eftersom alla sms lagras, att man har sina kontakter listade och numera också med alla bilder man tar, eftersom mobilen också är en kamera.

 5. Tomas Pettersson

  Hej Mikael! En synpunkt på det där med minskad föräldrakoll och barns självständighet: För mig är det det en självklar föräldrauppgift att göra val som jag anser är bra för mina barn. Man kan ju inte stå vid sidan om och tycka att det är tråkigt att man inte längre får ha koll på barnen. Vill jag ha koll så kanske jag måste göra vissa obekväma val, t ex att inte köpa mobiltelefoner så tidigt som ”alla andra”. Barnen tar inte steg mot självständighet. De ges självständighet, av medvetna eller omedvetna föräldrar.

 6. Pensionären

  Kan vi nå varandra mobilt överallt i Sverige där folk är bofasta eller är tanken att flytta bosättningarna i de inre delarna av Norrland ner till Stockholm?

 7. Mikael Hansson

  Svar till Pensionären (2012-08-15 10:35)
  Nej usch, när nu den fasta telefonin försvinner i rask takt krävs samtidigt att det mobila nätet byggs ut i samma fart. Här finns mycket att göra och viktigt att kraven kommer fram på nya goda mobilnät.

 8. Lotta Lindström

  Mobiltelefonens etablering och den fasta telefonens sorti i hem och på arbetsplatser gör det nästan lite löjligt att vissa skyltar med bilder på gammeldags telefoner blir otolkbara för människor i en viss ålder. Barnboksillustratörer måste också hänga med tiden och rita mobiler som folk pratar i och ringer med, dessa tecknare får också se till att utrusta sina figurer med läsplattor och ge dem platt tv. Detta är kanske ett vav de tydligaste exemplen på att vi lever i en brytningstid då industrialismen övergår i nått annat och nytt. Skitspännande och kul att leva nu och vara medelålders dessutom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.