Varken miljöaktion eller drogkartläggning!

Optimist som vanligt skrev jag en folkpartimotion till kommunfullmäktige på miljötemat. Tanken i motionen är att Umeå tillsammans med andra städer som t ex Sidney i Australien, Chicago i USA och Köpenhamn i Danmark ansluter sig till Earth Hour (www.earthhour.org) – jordtimmen – dvs att släcka all onödig belysning kl. 20.00 den 29 mars 2008.

Det här är ett initiativ som världsnaturfonden i en rad länder stödjer. Initiativet ändrar i och för sig inte den globala uppvärmningen eller de strukturer som ligger bakom denna. Men det är en manifestation som syftar till att höja den redan ökande medvetenheten om detta problem, och det är ett skäl så gott som något att delta.

En folklig manifestation där också restauranger och andra skulle delta genom levande belysning mm under just denna timma.

Svaret på frågan blev på kommunstyrelsens sammanträde att det inte finns någon onödig belysning som går att släcka, någonstans i hela kommunen (och jag förmodar även i bolagen). Det finns därför ingen anledning att delta i denna folkliga demonstration.

Ett särskilt tack till Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stod på sig och stödde motionen.

Mer förvånande var det dock att motionen om att kartlägga missbruket i Umeå gick samma trista öde till mötes i kommunstyrelsen. Kamraterna i Alliansen stöttade upp men resten ville inte ställa upp bakom motionen.

Yrkandet löd: att Umeå genomför en kartläggning av drogmissbruket i kommunen, med inriktning på såväl antalet missbrukare som hur missbruket allmänt ser ut.

Personligen tycker jag att de tragiska dödsfall som rapporterades i media nyligen skulle vara ett tillräckligt argument för att kommunen skulle ha intresse av att genomföra den önskade kartläggningen men vi fick kalla handen.

Politikens trista vardag i opposition är att skicka in idéer som blir avslagna men som återkommer i majoritetens förslag i en annan tappning. Med tiden blir man ganska luttrad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>