6 timmars arbetsdag

Sex timmars arbetsdag – med bibehållen lön? Kan jag få välja att fortsätta jobba 8 tim, men få 25% löneökning? Det vore väl mumma, för många.

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Bert

  Nu är du faktiskt ohederlig. Du vet mkt väl att förslaget om 6-timmars arbetsdag handlar om 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön.

  Ska man ha en seriös diskussion, så får man börja med att presentera förslagen man vill kritisera som de är, istället för att ljuga för sina läsare.

 2. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Bert (2012-01-16 10:51)
  Om det går att jobba mindre för samma lön borde det rimligtvis gå att jobba mer för mer lön? Eller ingår det ett förbud om att ingen får jobba mer än sex timmars arbetsdag i ditt förslag (det var isåfall okänt för mig).

 3. Johan

  Britt-Marie! Jag lämnar ungefär samma kommentar här som hos Anders Ågren:

  Det jag, som icke-socialistisk väljare, grunnar över, det är bland annat det där utanförskapet som betonades av allianspartiernas kandidater inför riksdagsvalet 2006.

  Som jag ser det finns det både synliga och osynliga kostnader för samhället med den höga arbetslösheten (samt med den för moderna svenska förhållanden långvarigt låga förvärvsfrekvensen).

  Det är lätt att tro att det finns fler, utöver dem som registrerats som arbetslösa, som hade önskat kunna försörja sig själva.

  Att vårt samhälle inte tar deras kapacitet till vara, det är det svårt att tro att vi skulle kunna tjäna på. Givetvis bidrar arbetslösheten till att pressa ned lönerna för vissa löntagargrupper, men hur stor är nyttan av det egentligen – och vem får del av den nyttan?

  De icke-förvärvsarbetande bidrar för det första inte med några skatteinkomster värda namnet – varken till kommuner eller till staten. För det andra är det lätt att tro att människor blir sjukligare av sådant utanförskap. Men mest av allt går ju deras potentiella arbetskraft till spillo.

  Vad hjälper det att få arbeta heltid och övertid, om barnen inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden ens när de närmar sig 30, eller mor varit arbetslös och inte kunnat hitta nytt jobb under de 15 sista åren före folkpensionen.

  …och det krävs inte mycket eftertanke för att inse hur arbetslöshet och mörka framtidsutsikter bidrar till våld och kriminalitet – exempelvis i Malmö.

  I riksdagen har nu allianspartierna haft drygt en mandatperiod på sig för att komma med effektiva förslag för att motverka utanförskapet. Det har varit lite svagt med prestationerna, tyvärr.

  Kan du inte se att den där vänstersvängen hos det lokala S-partiet torde ha förstärkts av det här?

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Johan (2012-01-16 15:13)
  Håller med dig om att detta är ett spännande ämne. Hur ska pensionerna tryggas i framtiden om arbetade timmar inte ökar utan de befintliga jobben delas. Tror snarare att det behövs fler jobb i Sverige om ekonomin ska tryggas på sikt. Debatten lär fortsätta.

 5. Johan

  Senaste året som jag hittar SCB-statistik för är 2009. Det året var förvärvsfrekevensen 47,74% i Umeå kommun. Det är bättre än länets andra kommuner, två procentenheter bättre än för riket i sin helhet, men knappast bra.

  Det innebär alltså att varje person i arbete ska försörja sig själv och ytterligare drygt en person.

  Du tror att ”det behövs fler jobb i Sverige” – och det är ju precis det som också tror – men hur får du det att gå ihop med att arbetslösheten är så hög att arbetsgivare ratar sökanden som har varit sjukskrivna eller arbetslösa länge? Det leder ju knappast till att mer produktivt arbete blir utfört.

  För mig ter det sig som en ologisk argumentation.

  Om du inte tror att en minskad (års-) arbetstid kan få fler människor i jobb, vad är det då som du tror på?

  Hur hade du velat att det skulle fungera för dina närmsta om de fann sig utestängda från arbetslivet? Det är visst då möjligt att just dina barn i 20-årsåldern är tryggt etablerade på arbetsmarknaden. Men inget är beständigt. Nog är egenintresse bra och viktigt, men det duger dåligt att utgå ifrån i samhällsdebatten.

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Johan (2012-01-16 17:51)
  Tror nog att även du har hört talas om att vi lever allt längre och det blir allt fler som blir väldigt gamla. Fler kommer att överleva cancer och annat men till slut ändå bli dementa.

  Äldrevården kommer att kräva mycket större resurser än idag och allt måste betalas med att det finns många framgångsrika företag. Bland annat detta är förklaringen till önskemålet att vi alla ska jobba längre.

  Hur detta ska gå ihop när alla jobbar mindre med oförändrad lön är svårt att förstå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>