Suicide ZERO

Av , , 8 kommentarer 12

Självmord.. Suicid.. Vilka obehagliga ord.. Jobbiga ord.. ångestladdade ord! Hemska ord med en fruktansvärd betydelse.

Sorg, ångest, vanmakt, ensamhet och rädsla är något som jag förknippar med de här orden. Att vara rädd för att leva.. Eller att vara för ledsen för att leva… Eller att helt enkelt bara inte orka leva längre!  Alltför många väljer att dö eftersom rädslan eller sorgen över livet blivit för stor att hantera.

Oavsett vad det är som gör att någon väljer att ta sitt eget liv så måste vi våga prata om det. Vi som finns kvar. Vi som blir kvar med alla funderingar om huruvida man kunnat göra eller säga något som skulle ha förändrat situationen.

När någon är borta för alltid så är det så totalt oåterkalleligt och man kommer inte att kunna säga det där man ville… eller att kunna göra något i efterhand. För det är ändå för sent.

Men något som inte är för sent.. Det är att våga prata med de som lever… Att våga fråga hur någon mår. Att sträcka ut en hand.. Att våga ta i det som verkar obehagligt och jobbigt… och att våga stå kvar och vänta på svaret när man ställt frågan: ”Hur mår Du?”

Fler människor dör på det här sättet än i trafikolyckor och det kan drabba vem som helst och när som helst. Jag läste att suicid är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15-44 år  och det är ju helt förkastligt. Det ska inte behöva vara så!

Jag blir så jäkla ledsen varje gång jag hör talas om att någon valt att avsluta sitt eget liv. Tyvärr har jag varit med om det för många gånger och jag får fysiskt ont i mellangärdet varje gång jag mottagit ett sådant besked oavsett hur nära man kände personen i fråga eller om det varit en flyktigt bekant. Sorg liksom flyttar in i hela mig och slår mig så hårt på insidan att jag inte kan sova ordentligt. Jag tappar aptiten och blir alldeles nere. Jag börjar fundera på alla människor som kanske bär omkring på tankar om döden och jag blir alldeles slut.

Jag tänker på dem jag känner som inte mår bra, eller som lider av psykisk eller fysisk ohälsa och jag blir så jäkla rädd att fler ska drabbas. Att någon eller några som står mig nära tänker tankar som handlar om döden på det här sättet. Att döden på något sätt skulle kunna vara en lättnad.

Jag tänker alltid för mycket. Min hjärna går liksom inte att stänga ner.. nånsin och kvällar som dessa blir det ännu mer påtagligt när jag tänker på sådana här hemska saker!

:-(

Hursomhelst.. Jag skulle kunna skriva tusen rader till, men det ska jag inte göra! Jag vill bara säga till Er alla att vara så jävla rädda om alla nära och kära.

Ni kan förresten bry Er om alla medmänniskor. Ni kan göra något litet för någon i förbifarten som kan betyda jättemycket i slutändan.

Man kan till exempel le mot någon, man kan småprata med någon som ser ensam ut på bussen, man kan fråga om någon behöver hjälp och man kan till och med göra skillnad bara genom att fråga: ”Hur mår Du??”

Och verkligen ställa frågan för att man verkligen vill veta…

Hur någon mår…

På RIKTIGT!!

 

IMG_6638

Mitt fina armband med gröna glaspärlor..

Du kan få ett likadant!!

Bli medlem hos Suicide Zero som jobbar för att minska självmorden!!

”Alla människor är viktiga. Alla dagar. Alltid!”

Och det är Du med!

heart

8 kommentarer

En vägg klar

Av , , 2 kommentarer 10

En vägg klar

En vägg klar! Eftersom jag har en jättesäng som är otroligt svårflyttad så får man helt enkelt tapetsera lite i etapper haha..

Men nu ser jag ju.. att färgen blir helt PERFEKT! Till och med bättre än jag trodde :-) så nu längtar jag tills imorrn när jag får tapetsera klart och hämta nya garderober. Jag är så himla nöjd.. ville bara säga det! Men jag har faktiskt hunnit med lite annat grejs idag också.. Jag har varit ute och kört bil i pyjamas, fikat me en favorit, sålt två möbler, sett filmen ”Tjuvheder” (svinbra! Tack lillebror) och jag har till och med hunnit tvätta lite. Ja, inspirationen är på topp idag och nu ska jag lägga mig och glo på nya väggen innan jag somnar! Godnajt alla!

Ps.. Tycker ni också att det blev fint? Jag lovar fler ”efterbilder” vid ett senare tillfälle ;-)

2 kommentarer

Fuskfrukost

Av , , 2 kommentarer 11

Fuskfrukost

Fuskfrukost!
Då och då händer det att jag är helt ensam hemma med endast en av ungarna.. Då brukar vi passa på att köra fusk vad gäller det mesta: Vi äter sen ”frukost” (bestående av godis, jordnötter och frukt) i sängen, vi kollar loranga & Mazarin på datorn och vi bryr oss inte om nåt som är tråkigt :-)

Senare idag ska jag påbörja mina hemmaprojekt så smått så vi ligger i sängen en stund till. Jag njuter verkligen av stunder som de här och det är nog därför jag (uppenbarligen) har behovet av att dela med mig.. så dagens status kan hittills sammanfattas så här: ”En till kopp kaffe i sängen innan det är dags att påbörja projekt tapetsering och möbelskruvning @ Sagovägen”

PS. Hur mysigt är det inte med godis och massor av skratt i en skön säng? Jag tror vi ligger här en stund till! Jag och lille B!

2 kommentarer

Projekta VS jäkta..

Av , , Bli först att kommentera 10

Jo, nog är det roligare att projekta :-D Små hemmabyggen då och då är ju som bekant min grej och nu när det är vår så vaknar ju såklart kreativiteten ännu mer än tidigare. Dessutom i takt med att grabbarna växer så att det knakar så ställs det lite nya krav på förvaringsutrymme vad gäller familjens mat och klädbestånd. Det vill säga: Mer utrymme behövs för att förvara både mat och kläder så nu har jag diverse grejer på gång i kök och sovrum (inklusive tapetseringen som inte påbörjats än TROTS att både tapeter och klister väntar i förrådet) så nu vill jag bara berätta att jag säljer följande IKEA-pryttlar:

IMG_6636

Två stycken IKEA brimnes klädskåp / garderober.

Köp billigt och monterat ;-) av mig alltså..

SÅLDA!!

IMG_6637

Två skoskåp (Hemnes) som hos oss är fyllda av pärmar, papper och böcker.

Mer perfekt för sånt än för skor faktiskt men nu börjar det behövas än mer förvaring för pärmar och diverse så här blir det (tyvärr) bokhyllor med dörrar för att dölja allt skrot.

Skoskåpen i alla fall: Knopparna är utbytta mot gröna knoppar i plast för ett lite roligare och färggladare intryck!

Vill du köpa? Jag säljer bägge ;-)

Skicka ett mail till e-lackare@hotmail.com om du är intresserad så kanske vi gör bizzniss?!

SÅLDA!!

Och mer då? Vad händer annars hos mig? Ja, förutom allt hemmafix så har jag läst 5 av Katerina Janouchs böcker på mindre än en vecka. Jag fastnade i hennes serie om barnmorskan Cecilia Lund och jag älskade dem verkligen! Hon skriver så otroligt träffsäkert om kvinnor och alla deras relationsproblem och dilemman som uppstår i både vanliga och ovanliga familjer och har ett sånt sätt att skriva så att det nästan känns som att man betraktar det hon skriver på nära håll! Ett riktigt lyft för mig som dessutom haft lästorka i någon månad. Jag kan varmt rekommendera hennes böcker.

Och på tal om att skriva och läsa så blev jag riktigt glad när jag läste VK i Lördags! Det var ju det här med Vett & Etikett. Magdalena Ribbing vet ju rätt mycket om det hela och gissa om jag blev glad när det skrevs om det ohyfsade i att använda sig av förkortningen ”MVH” som jag verkligen AVSKYR och blir rätt så irriterad av att läsa i mail eller brev. Speciellt om det är personligt ställt just till mig. Jag kan till och med berätta att jag har avfärdat en mäklare en gång i tiden bara för att denne både använde sig av förkortningen MVH och dessutom varje gång stavade både mitt och Jimmies namn fel, så näe… Det ingav inte direkt förtroende om jag säger så!

Jag mindes att jag skrivit om MVH fenomenet för några år sedan och det var så längesedan som 2009! Så lite glad blev jag faktiskt när jag äntligen fick se det i en dagstidning! Tack VK, det var ju på tiden ;-)

Läste i alla fall inlägget igen och det där är så djupt rotat i mig. Jag hade en mycket förtroendeingivande lärare en gång i tiden som lärde mig att man alltså INTE förkortar artighetsfraser eller ömhetsbetygelser och definitivt INTE bör använda sig av det hemska uttrycket R.I.P som är direkt stötande! Något att tänka på kanske?

”Håhåjaja så självgod hon är den där jävla Helena Springare!!” 

Jodå *nickar* sån är jag minsann.. Haha…

Annars har jag det rätt skralt på bildfronten eftersom jag mest hänger med näsan i en bok all ledig tid men lite roligt har jag hittat bland nya och gamla bilder…

IMG_6625

Hemma hos oss går det ca 4 kilo äpplen i veckan!! Och mer verkar det bli…

Sedan fick jag en bild skickad till mig som gav mig en smärre chock!

IMG_6629

Jag var en rätt osnygg unge sisådär i mitten på åttitalet! Huvvaligen.. Tur att jag känner mig mer tillfreds nu, trettio år senare!

Fast i åttan var jag väl rätt cool ändå? Elgitarrer i öronen hade jag minsann.. haha..

:-D

nian

Nä nu ser jag att klockan närmar sig min magiska kl 22 gräns. Då är tanken att jag ska hoppa i säng snabbt som attan så jag säger ”Godnajt å sliip tajt” Vi ses och hörs!

 

Bli först att kommentera

Tänk om jag hade gjort bättre val den här…

Av , , Bli först att kommentera 8

Tänk om jag hade gjort bättre val den här...

Tänk om jag hade gjort bättre val den här helgen.. Då hade jag hängt lite med en fin hund, varit och badat med kidsen, fikat med goda vänner, haft mysigt med min man och kanske även haft en stund över för att städa lite. MEN.. näe! Jag gjorde precis alla fel: Jobbade, skyndade mig för mycket, glömde nästan bort att äta och så drack jag rött vin vilket innebär att jag mått pyton idag. SÅ himla onödigt alltså! Suck.. Men jag har insett att kroppen kämpat länge nu för att tala om saker för mig. Och NU är det jag som lyssnar. Det lovar jag.. Nu blir det några vita månader fram till sommaren tänkte jag. Och om jag mot all förmodan skulle få för mig att dricka ett glas vin så blir det alltså vitt..

Haha.. ja nog finns det olika definitioner på det här med vita månader ;-)

Sov gott. Det ska jag göra!

Bli först att kommentera

Ett stycke grå tapet mot grå tapet

Av , , 14 kommentarer 11

Ett stycke grå tapet mot grå tapet

Ett stycke grå tapet mot grå tapet.. En stackars liten provbit som flyttats runt på alla väggar i sovrummet för allmän beskådan!

Vad tycks? Visst ser den mörkare biten mer varm och inbjudande ut? :-)

Jag är i alla fall mycket nöjd.. hittills i alla fall. Förhoppningsvis håller känslan i sig när alla rullar väl hamnar på väggen. Vad tycker Ni som läser? Ge mig lite input snälla Ni.. Just nu behöver jag verkligen det!

Att färgsätta ett rum är ju en hel jäkla vetenskap men jag är inte så drastiskt så jag velar i veckor. Jag nöjer mig med att tjata hål i huvudet på alla som besöker mig och nu frågar jag även Er kära läsare! Hiss eller Diss?! Nuvarande tapet känns bara spretig och ondskefull på något läskigt vis och jag har insett att enfärgat är bättre för min sinnesro.

Hur tänker Ni som läser om inredning? Tell me!

Jag brukar ju inte vara så brydd, utan nöjer mig med praktiskt, barnvänligt och lättstädat.

Haha.. inte så höga krav va?! :-D hm.. jodå, nog är det skönt med Fredag alltid! Trevlig helg!

14 kommentarer

Socrates har RÄTT!

Av , , Bli först att kommentera 11

20131201-091418

Jaa.. men nog är det väl så?

Jag vet att slitna fraser och klicheer i bildformat på nätet är smått uttjatat, men ibland är de faktiskt ganska träffsäkra!

Jag har numera slutat att lyssna på radio när jag cyklar till och från jobbet och försöker istället mig på en slags ”i-farten-meditation” och idag så kom jag att tänka på en liknelse som kändes klockren även om den förvisso är flummig..

Till exempel om mitt hus brinner ner så kan jag ju aldrig bygga upp det precis som det var, men jag kan bygga upp ett nytt och skapa det precis så som jag vill och därmed göra det ännu bättre än det jag hade från början. Jag applicerar helt enkelt samma tanke om mitt liv..

Så tänker jag om tillvaron som rasade samman för några år sedan. Jag kan dagligen lägga nya byggstenar i mitt nya liv på så otroligt många sätt och det gör jag verkligen ska ni veta. Det är ett ständigt pågående arbete och på många sätt så kan jag också glädjas åt att mycket av det som hände i slutändan faktiskt ledde till att jag fick möjlighet att bygga upp något bättre, en ny tillvaro och ett helt nytt sätt att leva.

Idag kan jag glädjas åt så mycket som jag inte kunde se då så på ett sätt så har ju min ”tro” lett mig framåt… Och jag kommer aldrig att sluta tro på:

”Att ALLT som händer har en mening”

 

Den tanken är med mig varje dag… Och jag är så glad för det!

Speciellt de gånger före detta vänner, bekanta, grannar och diverse andra före detta förbipasserande i mitt liv vänder ryggen åt mig när vi möts i den lilla, lilla ankdammen som heter Umeå. Jag är inte längre ledsen över sånt skit. Jag tänker istället att det var bra att livet rasade samman och att jag fick se vem, vad och vilka som var värt något. Det är ju ändå JAG och inte dessa tragiska puckon som fått chansen till nystart och jag kommer att fortsätta bygga på mitt nya liv varendaste dag tills jag blir hundra år och dör av ålderdom.. (Sorry, but that’s my plan) Sedan vad folk tror sig veta om både det ena och det andra är inget som jag kan påverka ändå så jag kommer inte ens att försöka i framtiden. Jag har inte tid med sånt… För jag har bestämt mig för att fortsätta låta allt som är positivt växa i min bubbla. Saker som ingen längre kommer att kunna förstöra oavsett hur mycket de än försöker..

IMG_7344

Nu var det iof längesedan jag ville ge upp, men den här frasen sätter ändå huvudet på spiken!

:-D

PS: Jag vill tacka livet!! (Precis som hon Arja saijonmaa Ni vet?!)

Bli först att kommentera

Det här med dagar man inte minns

Av , , Bli först att kommentera 11

Det här med dagar man inte minns

Det här med dagar man inte minns.. Ja, nog är jag glad ändå över att jag snabbt kan fånga ett och annat betydelsefullt ögonblick med min obetydliga (men tydligen smarta) telefon!

Som när den minste och den störste hannen i familjen tävlar om vem som gungar högst..

Lagom spänning i vardagen och hur konstigt det än låter så är det stunder som dessa som får mig att inse hur lyckligt lottad jag faktiskt är!

Det enda som kunnat toppa detta hade väl varit om det funnits en gunga till mig me.. haha..

Men som den slitna frasen säger: ”Man kan ju inte få allt här i livet”

Näe.. men faktiskt nästan :-)

Bli först att kommentera

Det är dagarna man inte minns…

Av , , 6 kommentarer 11

…som sägs vara de bästa dagarna i livet! Eller var det något jag läste?! Nå, jag är i alla fall benägen att hålla med!

Livet har pågått i lagom fart under de senaste veckorna och jag är på väg ut ur den gråslaskiga smutsvårens glåmiga trötthet *gäääspar* Det har varit… eländigt rent ut sagt! Jag har varit galet trött och både gnällig och tråkig. Men nu stundar nya tider helt enkelt.. I takt med att solen börjar värma mer och mer så blir också jag lite piggare och gladare för varje dag. Och det är en jädra tur för alla i min närhet haha..

Jag måste lägga upp lite bilder (om inte annat för mig själv) så att jag kan hålla reda på vad jag egentligen gjort.. och när… och varför (!?) under den senaste tiden! ;-)

IMG_6621

Igår var jag ute på en häääärlig afterwork med världens bästa kollegor, suverän mat och lite allmänt fredagsmingel i lagom dos!

Jag hängde på mig lilla handväskan och kände mig som en riktig liten dam.. (say what..?!) med både klackar och lockar i håret!

Snyggaste jeansen och smutsigaste hallspegeln ever!! Min nya kärlek ullkappan får snart flytta in i en mörk garderob så det här var nog sista gången på ett tag..

Sedan så har jag fått ett ryck och skickat iväg mängder av pryttlar och kläder från mitt lilla hem så jag behöver INTE skämmas för att jag burit hem ett och annat loppisfynd. Spana in några av den senaste tidens absolut BÄSTA fynd:

IMG_6622

Supersöt lampa som jag fick syn på när jag och Maria var på second handspaning på PMU..

Jag köpte den INTE, men ångrade mig och for dit och köpte den ett par dagar senare :-)

25:- som hittat!

IMG_6623

Jättestor spargris i porslin för en femtilapp! Den här grisen finns i nytappning också och kostar kring tusenlappen i Lidköpings porslinsfabrik!

Men jag älskar den och ska spara MASSOR med pengar i den :-)

IMG_6624

Nytt balkongbord. Perfekt höjd, färg och form..

En hunka på Vändpunkten second hand i Holmsund.

Ett fantastiskt fynd som väntar på invigning.. (snart så blire tjejfest på min balkong)

:-)

IMG_6630

Vitt hjärta i plåt med värmeljus i. Lite för vitt egentligen och dessutom så har jag faktiskt inte plats för den här hemma, men den kostade ”bara” en tia på Vändpunkten så jag kunde inte låta bli. Jag kommer nog att ge den till en av mina flickvänner. Tror den skulle passa bättre hos henne!

Och så har jag köpt några böcker.. ehrm.. typ åtta stycken för en tia styck så nu har jag massor med reservböcker när jag köar på bibloböcker:

IMG_6626

Katerina Janouch tredje bok om barnmorskan Cecilia. Mycket trevlig och lättläst bok!

”Hittebarnet”

Jag gillar verkligen Katerinas böcker. Hon skriver bra och det är hög igenkänningsfaktor!

*thumbs UP*

Förutom alla fabulösa fynd jag gjort så kan jag också berätta att jag trivs ovanligt bra här hemma! TROTS all lera och sand som dras in och trots att solen så obarmhärtigt visar upp det tidigare dolda vinterdammet och alla små flottiga fingeravtryck av årgångsmodell så känner jag ändå att jag trivs så jäkla bra. Jag är mycket sugen på ett nytt hemmaprojekt och efter tjugo sekunders funderande så bestämde jag mig för att jag ska tapetsera om i vårt sovrum. Så himla kul!! Jag vet att det mesta anses ”nytt” efter bara fyra år i ”nya” lyan, men valet av tapet i sovrummet blev helt fel och nu ska det rättas till och bli snäppet mörkare. Det ska bli så roligt och det riktigt kliar i fingrarna att få sätta igång. Före och efter bilder är ju himla kul, men det kan dröja till ”efterbilden” så jag visar hur det ser ut nu och trots att det är ganska intimt att visa upp sitt sovrum så här, så gör jag det ändå… För om några veckor så kommer det ändå att se helt annorlunda ut. Lite mörkare, lite mer ombonat och mycket mysigare!

Check it out:

IMG_6628

Jordens mittpunkt from my point of view..

I alla fall så har det varit det länge nog nu!

*Slutsovet* Nu ska jag ut ur vinteridet!!

:-)

Sedan så kan jag upplysa om att Bastian fått nya glasögon, jag har träffat ett par nya intressanta människor som jag gillar, jag håller på peppa mig själv för en avgiftning på socker, jag har hittat nya infallsvinklar både på jobbet och i mitt privatliv, jag har insett att det går att acceptera massor med skitjobbiga saker och jag har till och med insett att det ofta kommer riktigt BRA saker ur situationer som varit bedrövliga och så slutligen detta:

Det är dagarna som går som ÄR livet…

Och den bästa tiden är alltid NU!!

 

 

Ha det så bra alla finfina läsare!

 

6 kommentarer

Hur e de möjligt?

Av , , 2 kommentarer 15

Jag tittar fascinerat på min sexåring som babblar om: ”Spajdörmän” och som jämt hjälper till att packa upp efter storhandlingen, och som älskar tejp, och som gör översvämningar i badrummet, och som tappat så många tänder så han ser helfestlig ut, och som tröstar alla som är ledsna, och som gillar att steka sina egna ägg, och som springer snabbare än fantomen, och som tycker att grisen ”Benny” är det roligaste som finns, och som ÄLSKAR tjejerna i FROST, och som uttalar ord så att man får le inombords, och som älskar att dansa och spela luftgitarr… och som bara är den mest fantastiska lille kille som går i ett par skor…

Och jag kan bara inte fatta… att han en gång var en pytteliten (nåja.. nästan 5 kilo.. men ändå) bebis… och att han var killen som förändrade mitt liv på riktigt… till det bättre… och gjorde tillvaron extra intressant på tusen vis!

Idag tackar jag min lyckliga stjärna för att jag orkat blogga under alla dessa år sedan han föddes! Jag har ju nästan som en liten dagbok där jag kan bläddra och minnas tillbaks då och då! Dagarna som går kommer ju som bekant aldrig tillbaks och det är faktiskt Bastian som på riktigt lärt mig den visdomen och idag har jag betydligt lättare att luta mig tillbaks än vad jag hade med barn nr ett och två och kanske är det så… att det tredje barnet får det absolut bästa av sina föräldrar? Ja, så kan det nog vara… Så tack barn 1 och 2 för att Ni gjorde livet med nummer 3 i det närmaste perfekt! (Förmätet, jag vet… men det kan inte hjälpas!)

Jag bara smälter när jag går tillbaks och ser bilder som dessa:

longtajm

Lååånga tår, presiiis som mossjan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag minns det som igår… både bebisddoften.. och hur ONT det gjorde att föda…

Och vet Ni.. att varje år sedan typ fem år tillbaks så har mitt aprilskämt varit: ”Jag är graviiiid” och varje gång så har folk TROTT på det… haha. Men näe… här blir inga fler kids!! Bastian blev pricken över i:et kan man säga och efter hans ankomst så kan ju inget riktigt mäta sig på samma sätt…  Fast ändå, lite sorgligt känns det ju att man aldrig mer får vara med om dylikt! Tur att jag har kvar minnena som foton och dagboksinlägg i bloggen..

heart

IMG_5669

”Ajjlavvjo”

Ha det så bra allihopa… Vi ses och hörs! :-)

2 kommentarer